Hranljivo
Svetogorske piroške: Posni doručak za svaki dan! (RECEPT)
Toplo, meko testo punjeno kremastim krompirom
Autor:
Najveći "problem" tokom posnih dana je naći savršen doručak. Predstavljamo vam recept za svetogorski posni doručak koji ćete obožavati.
Sastojci za testo: 1 kg brašna; 1 parče kvasca; 1 kašičica soli; 1 prstohvat šećera; 2 dl maslinovog ulja; 4 dl mlake vode.
Za fil: 4 srednja krompira; malo soli; malo bibera i origana; ulje za prženje; nekoliko struka mladog luka; može i glavica crnog luka.
Kvasac razmutite u mlakoj vodi kojoj ste dodali malo šećera. U brašno umešajte so i 2/3 ulja i zamesite vodom sa kvascem, zamesite kašikom. Kada počne da se odvaja od vangle, prelijte preostalo ulje i prekrijte platnenom salvetom, ostavite na toplom mestu pola sata da nadođe.
Dok testo nadolazi oljuštite krompir, isecite ga na komade, nalijte vodom, poklopite i stavite da se krompir skuva. Dok se krompir kuva na malo ulja propržite luk, ubacite, oceđen krompir, ispasirajte ga i dodajte so i začine, prohladite.
Testo premesite uz dodatak brašna. Kidajte rukom loptice nadošlog testa, uz minimalni dodatak brašna, na dlanu oblikujte lepinjicu, kašičicom stavite fil od krompira, preklopite i zatvorite prstima ili viljuškom. Pržite u fritezi, pržene piroške stavljajte na kuhinjski papir da se ocedi višak ulja. Služite uz postan kačkavalj.
Posne ćufte koje ćete obožavati: Zamena za meso je preukusna! (RECEPT)