Predlozi

Bogata praznična trpeza za Badnje veče: Ovo svaka domaćica mora da spremi! (RECEPT)

Danas je dan kada se ne štedi, spremite bogato kako biste privukli blagostanje

Objavljeno: 04.01.2017. 11:54h 12:18h
Autor:
Foto: Thinkstock

Ima li radosnijih dana u godini do Badnje večeri i Božića? Kuća sređena, ukućani veseli, a domom se širi miris ukusnih đakonija.

Svečana Badnja večera mora biti bogata. Ne štedite, jer je ovo doba godine kada slavimo i umom ali i čulima.

Ovo je naš predlog za bogatu prazničnu trpezu:

1. Pasulj prebranac

Potrebno je: 500g pasulja, 1 kg crnog luka, 4 čena belog luka, začini po ukusu

Priprema: Pasulj dobro raskuvajte. U posebnu šerpu izdinstajte luk i beli luk te ga začinite alevom paprikom, biberom i sa solju. Dodajte mu skuvan i oceđen pasulj pa pustite sve da se krčka nekih 15 minuta uz redovno mešanje. Dodajte vrlo malo vode pa sve preručite u zemljane činije i zapecite 15 minuta u rerni na 200 stepeni Celzijusa.

Poslužite toplo.

7 predloga za ručak: Meni za posnu nedelju pred nama! (RECEPT)

Foto: Shutterstock

2. Posna sarma

Potrebno je: 20 listova kiselog kupusa, 300 g pirinča, pakovanje šampinjona, 3 glavice luka, 2 čena belog luka, biber, so, ulje, peršun u prahu, paradajz sos.

Prirpema: U dubljoj šerpi dinstajte beli i crni luk, pa dodajte šampinjone i pustite da sve lagano omekša, zatim dodajte opran pirinač i začine. Kada pirinač "pokupi" svu vodu sklonite sa ringle.

Kupus filujte pirinčem i pečurkama pa ređajte u šerpu ili dublji zemljani sud. Nalijte paradajz sos da sarmice ogreznu pa sve kuvajte oko sat vremena na laganoj vatri ili zapecite u rerni na 200 stepeni isto oko sat vremena.

Najukusniji dodatak posnoj trpezi: Šarena salata sa pirinčem i tunjevinom! (RECEPT)

Foto: Thinstock

3. Dimljeni šaran

Potrebno: jedan dimljeni šaran

Priprema: Isecite ga na komade pa ga kratko ispržite na ulju. Poslužite toplo.

Staro seljačko jelo umesto hleba: Prava proja ima samo 3 sastojka! (RECEPT)

Foto: Profimedia

4. Krompir salata

Potrebno: 1kg krompira, 2 glavice crnog luka, maslinovo ulje, so i biber, jabukovo sirće.

Priprema: Skuvajte neočišćen krompir, zatimi ga očistite i isecite na kolutove, dodajte mu krupno isečen luk, maslinovo ulje, so i biber, kao i sirće. Ukrasite suvim peršunom.

Sočna, a posna: Slavska torta koja menja pet vrsta sitnih kolača! (RECEPT)

Foto: Profimedia

5. Pita od krompira

Potrebno: Pakovanje kora, pola kilograma krompira, 1 glavica crnog luka, vegeta i biber, malo ulja.

Priprema: Izrendajte krompir i luk, dodajte mu začine pa filujte kore za pitu, tako što ćete prvo staviti jednu koru pa je premazati sa mešavinom ulja i kisele vode, pa staviti drugu koru i filovati pa smotati u rolnu. Rolnu stavljajte u pleh i sve tako redom dok ne potrošite kore. Pitu premažite ostatkom od mešavine kisele vode i ulja. Peći na 200 stepeni oko 40 minuta. Vruću pitu prekriti krpom i ostaviti da omekša.

Pijani šaran u belom vinu: Jelo idealno za post! (RECEPT)

Foto: Profimedia

6. Starinska baklava

Potrebno: 1 kg kora za baklavu, 900 grama mlevenih oraha, 100 g krupno seckanih oraha, 150 g šećera, 250 ml ulja.

Priprema: Svaku koru pospite sa uljem, pa mlevenim orasima, pa dodajte malo krupnih oraha i na kraju šećera. Slažite baklavu dok ne potrošite kore. Zatim je pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Vruću baklavu prelijte sa agdom od 1 kg šećera, 500 ml vode i sokom od 1 limuna.

Srećno Badnje veče želi vam Stil.

Riblji bećarac: Posni delikates za pamćenje! (RECEPT)

Foto: Profimedia