U krugu porodice

Raspravite ovo sa svekrvom: 5 tema koje morate isterati na čistac!

Ako želite mir u kući, ne ostavljajte da ova pitanja vise u vazduhu

Objavljeno: 26.12.2016. 22:19h 19:28h
Autor:
Foto: Thinkstock

Porodični odnosi na relaciji svekrva - snaja, mogu biti pomalo škakljivi. Stručnjaci preporučuju da se svi eventualni problemi isteraju na videlo te da se o njima porazgovara u četiri oka. Ovako ćete izbeći zabune, tračeve, premišljanja i nenamerne uvrede.

Ovo su teme koje bez odlaganja morate da raspravite sa svekrvom:

1. Kako da je zoveš

Mama, svekrva, teta ..., ili moža jednostavno imenom? Možda ona zahteva da je zovete tradicionalno - mama. Možda će se uvrediti ako je oslovljavate naprimer, "teta Miro". Da biste izbegli ove neprijatnosti, jednostavno je pitajte kako bi ona želela da je oslovljavate. Ako vam se njen odgovor ne svidi, zajedno se dogovorite oko toga.

2. Posete...

Ako živite zajedno, zaboravite na ovu stavku. Međutim, ako živite odvojeno ova stavka je od presudnog značaja. Ne želite da vam svekrva stalno dolazi "samo da vidi da li ste ok". Međutim, kada obijete dete ova stavka postaje veoma važna. Možda ste nervozni, umorni ili jednostavno niste raspoloženi za goste, pa u tom slučaju vaša svekrva mora da zna da ne sme da bane kada poželi i da svoj dolazak mora da najavi.

Međutim, neke žene jedva dočekaju posetu svekrve kojoj mogu da povere dete na čuvanje dok one završe ostale obaveze.

3. Praznici

Razumljivo je da svekrva želi da bude sa sinom i njegovom porodicom za Božić ili Uskrs. Međutim, razumljivo je i da snaja želi da bude sama sa svojim mužem i decom tokom ovih praznika.

Savršen balans je ključan. Naime, Badnji dan možete provesti sa mužem i decom, a Božić sa celokupnom porodicom. Ili možete svaki drugi Božić provesti kod njegovih u gostima.

Ili jednostavno, Novu godinu provedite kod njegovih, a Božić sami kod kuće. Tako ćete uspeti da uskladite potrebe cele porodice.

6 poklona koje svekrva ne sme da daruje snaji: Porodični skandal u najavi!

Foto: Thinkstok

4. Čuvanje dece i nametanja sopstvenog načina vaspitanja

Stručnjaci podvlače da je u ovakvim situacijama ključno da postavite jasna pravila. Morate svojoj svekrvi da objasnite šta ne sme da dozvoli detetu kada ga čuva, kako da se postavi kada dete napravi neki problem ili kada je emotivno.

Ne dozvolite da vam svekrva nametne svoj sistem, ipak je to vaše dete i vi se pitate kada je reč o njegovom vaspitanju. Međutim, ako svekrva ima neki savet o roditeljstvu za vas, saslušajte je i usvojite ono što smatrate za potrebno. Ipak ona ima godine iskustva iza sebe.

5. Novac i pokloni

Poznato je da baka i deda žele da razmaze unuke poklonima. Deca obično nemaju ništa protiv toga. Međutim, roditelji ovu naviku jednostavno ne podnose.

Stručnjaci savetuju da baka i deda obavezno pitaju snaju i sina ili zeta i kćerku, da li mogu detetu da kupe to i to. Isto tako ako svekrva neprestano deci kupuje sve ono što deca požele, vi morate otvoreno da porazgovarate sa njom o tome. Navedite činjenicu da ne želite da vaše dete izraste u razmaženo derište koje dobije sve što poželi.

Na kraju krajeva, iskren i otvoren razgovor rešiće mnoge probleme. Jednostavno sedite i počnite priču, ništa loše ne može da se desi ako budete iskreni.

10 stvari zbog kojih ćete postati svekrva za poželeti: Obožavaće vas i deca i unuci!

Foto: Thinsktock