Neodoljiva trojka
Jesenje namirnice koje jačaju imunitet
S padom temperature počinjemo da razmišljamo o namirnicama koje bi nam mogle pomoći u odbrani od sezonskih bolesti
Izvor: Milica Jarić
Naoružajte se namirnicama za jačanje imuniteta i uživajte u ukusu jeseni. Za vas smo izdvojili one koje štite ne samo od jesenjih prehlada, već i od ozbiljnih bolesti.
1. Jabuke
Dobro ih operite i obavezno jedite s korom ako su domaće – tu se skriva najviše flavonoida koji se brinu o zdravlju našeg srca. Osim što štite zube od karijesa i kamenca, paze na naš vitak struk i sprečavaju začepljenje krvnih sudova pa se tako brinu za naše srce. Naučnici tvrde kako fitokemikalije iz jabuka mogu pomoći u sprečavanju raka dojke, pluća, prostate i sličnih vrsta raka koji se pojavljuju u probavnom traktu.
2. Karfiol
Karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka. Gotovo da nema masti, ima vrlo malo ugljenih hidrata i kalorija, a sadrži fitonutrijente. Odlična je zamena za krompir na vašem tanjiru.
3. Bundeva
Bundeve su naprosto prepune antioksidansima i betakarotenima, koji im daju specifičnu narandžastu boju, pogotovo je bogata vitaminima C i E. Njeni lekoviti sastojci mogu da pomognu u snižavanju rizika od raka, srčanih bolesti, očne mrene, moždanog udara, odlično se pokazala kod hemoroida i zatvora, a korisna je i za smirivanje nerava jer pospešuje san.