Probajte

Pasulj na turski način: Hranljiva čorbica za hladne dane! (RECEPT)

Za ovaj pasulj Turci koriste kuru fasulye ili beli pasulj

Objavljeno: 12.10.2016. 12:41h 16:32h
Autor:
Foto: Thinkstock

Za čorbast pasulj Turci koriste "kuru fasulye" - "suvi" pasulj, kod nas poznat po imenu "beli pasulj".

Sastojci: 400 gr pasulja, 200 gr mesa (piletine ili jagnjetine) 1-2 glavice crnog luka, 1 zelena paprika šilja (po želji), 2 kašike paradajz-pirea, ulje, so, biber, tucana paprika.

Priprema: Potopite pasulj preko noći. Kuvajte ga koliko je potrebno da omekša, ali da ne bude potpuno kuvan. Ostavite da vri na tihoj vatri dok ne pripremite druge sastojke, piše Lisa.rs.

Luk očistite, naseckajte na kockice, prodinstajte ga kratko u tiganju i dodajte meso iseckano na kockice. Upržite na tišoj vatri dok ne uhvati koricu, pa dodajte paradajz-pire i sipajte u pasulj.

Dodajte još vode po potrebi, kao i začine po ukusu. Možete posuti peršunom po želji, a servira se najčešće preko pilava. Kao salata se često služi turšija, a postoji običaj da se uz pasulj jede sirovi crni luk sa malo soli.

Napomena: Čorbast pasulj na turski način - kuru fasulje - možete pripremiti i bez mesa. Takođe, možete koristiti i konzervirani pasulj - ocedite i operite ga pre upotrebe.

5 starinskih jela na kašiku: Neka vam kuća zamiriše na dom! (RECEPT)

Foto: Thinkstock