Gurmanski

U Sulejmanovom haremu jeli su ovo: Đakonije namenjene samo odabranim!

Turska je poznata po svojoj izuzetnoj kuhinji. Da li imate stomak za ova jela?

Objavljeno: 26.08.2016. 21:41h 18:26h
Autor:
Foto: Profimedia

Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je reč o njihovoj kuhinji.

Menemen

Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.

Köfte

Köfte su ćuftice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.

Stari recept za palačinke: Tanke i mekane kao duša! (FOTO)

Mantı

Mantı vas na prvi pogled može asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, pa se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su propraćene i velikim izborom začina.

Kuzu Tandır

Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.

Lahmacun

Ovaj ravan i hrskav hleb tradicionalno je punjen mlevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može se jesti zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.

Börek

Najčešće punjen mlevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu… Kada god ga jedete, börek je uvek sočan i ukusan!

Procureo tajni recept za piletinu pukovnika Sandersa: Sočnije meso od ovog nećete jesti! (RECEPT)

Foto: Profimedia

Baklava

Puna oraha i sirupa, a često i s mlevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi se uvek jesti sveža!

Pide

Često nazivan i "Turska Pica", pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadevima (uglavnom s mlevenim mesom ili spanaćem i sirom).

Güllaç

Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vreme Ramadana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od testa, mleka, ružine vodice, oraha, i semenki šipka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili leblebija.

Meze

Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hlebom.

Jelo sa Ruskog dvora: Govedina Stroganov se topi u ustima!

Foto: Profimedia