Možete vi to

Šta sve može da se napravi od aronije: Sok, džem i slatko od ovog voća je čist delikates

Najbolji način da čuvate aroniju je da od nje napravite ili sok, ili džem, ili slatko ili liker ili je jednostavno jedete svežu

Objavljeno: 18.08.2021. 11:39h 09:28h
Autor:
Foto: Thinkstock

Ceo svet je bukvalno "poludeo" za aronijom, jer je ona jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Naučnici je zovu i superhrana.

Pošto je sada došlo vreme da se bere aronija, a ne možemo da pojedemo odmah sve što uberemo. Osim što možemo da zaledimo nekoliko grama ovog voća, predlažemo vam da napravite sok, džem i slatko (po izboru).

Sok od aronije:

Potrebno vam je: 2 kg bobica aronije, 800 g šećera, 1 l vode, sok do 1 limuna.

Pravljenje soka: Na ringlu stavite vodu i šećer dok ne provri. Zatim ovoj slatkoj vodi dodajte očišćene bobice aronije i pustite da još jednom smesa provri, a pri tome mešajte sadržaj šerpe lagano pritiskajući kutlačom bobice kako biste iz njih iscedili sok.

Kada smesa provri, sklonite s ringle i pustite da se sve to lepo ohladi. Zatim procedite sok i tom proceđenom delu dodajte sok od 1 limuna pa opet vratite na ringlu da sve još jednom lepo provri.

Zatim ohladite sok i tako ohlađen sipajte u staklene flaše. Držite na tamnom i hladnom mestu i pijte po potrebi. Sok možete da razblažite sa vodom, ako vam je previše sladak.

Od bobica koje su preostale možete da napravite džem.

Foto: Profimedia

Džem od aronije:

Potrebno vam je: 1 kilogram aronije, 3 supene kašike šećera

Pravljenje džema: Aroniju dobro operite i štapnim mikserom sameljite, zatim joj dodajte šećer i sve to lepo stavite na ringlu da se zagreje. Kada se šećer otopi sklonite džem s ringle i stavite ga u staklene tegle predhodno zagrejane u rerni.

Džem čuvajte u frižideru i jednom otvorena teglica mora odmah da se pojede.

Napomena: Možete da koristite bobice koje su vam preostale od soka.

Foto: Profimedia

Liker od aronije:

Potrebno vam je: 300g aronije, 100 g listova trešnje (sveže), 4 kašike soka od limuna, 1.5 kilograma šećera, 2 litra vode, 1 litar lozovače, 1 limun, 1 grana ruzmarina, prstohvat karanfilića.

Priprema likera: Dobro oprati list trešnje i aroniju. Zatim sve to staviti u dublju šerpu, preliti sa vodom i staviti na ringlu da provri. Dodati šećer i karanfiliće i mešati dok se šećer ne otopi. U još vrelu vodu dodati sok od limuna, jedan ceo limun isečen na četvrtine i grančicu ruzmarina. Kada se malo ohladi sve dobro izgnječiti i ostaviti preko noći da se dobro ohladi.

Ujutru smesu procedite i stavite u staklene flaše.

Foto: Thinkstock

Slatko od aronije:

Potrebno vam je: 1 kg aronije, 1 kg šećera, 150 ml vode, 100 ml ruma, 2 vanilina šećera.

Priprema slatka: Aroniju dobro operite i u nju sipajte šećer pa tako ostavite da odstoji preko noći. Ujutru dodajte vodu i rum i kuvajte dok ne provri a onda smanjite temperaturu i pustite da se smesa krčka 10 do 15 minuta. Mešajte samo ako morate da se bobice ne raspadnu.

Kada skinete s ringle sipajte vanilin šećer i promešajte još jednom smesu. Pustite da se slatko ohladi a onda ga sipajte u sterilisane tegle. Jednom otvorena tegla čuva se u frižideru.

Slatko služite ujutru uz čašu hladne vode.

Foto: Thinkstock