Obratite pažnju

Kako da prepoznate zrelu i slatku lubenicu: Uz ova 3 jednostavna trika nikad nećete pogrešiti!

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja

Objavljeno: 08.07.2016. 14:57h 12:00h
Autor:
Foto: Thinkstock

Po boji "mesa" lako je prepoznati sočnu lubenicu, ali kada se ova letnja namirnica nalazi u jednom komadu, to baš i nije najlakše.

Zato se poslužite sa ova tri odlična trika, i nikada više nećete pogrešiti u odabiru!

1. Potražite žućkastu mrlju na površini lubenice

Jeste li primetili mrlju na površini lubenice? Ona predstavlja mesto na kojoj je ista ležala na zemlji tokom dozrevanja. Najzrelije lubenice imaju žućkastu mrlju, dok one bele boje ili svetlo zelene boje treba izbegavati jer su ubrane pre nego što su dozrele. Nemojte kupovati ni lubenicu koja nema nikakvu mrlju na površini.

Slatka i sočna, topi masne naslage: Dijeta sa lubenicom skida višak sala za 10 dana!

Foto: Thinkstock

2. Birajte plod bez oštećenja Površina lubenice trebalo bi da bude tamno zelene boje, tvrda na dodir, glatka i bez vidljivih oštećenja. Mekana površina pouzdani je znak da je plod počeo da truli, a izbegavajte i onu osušene površine koja je izgubila svu sočnost i slatkoću. Plod bi trebalo da bude asimetričan, a one s neobičnim grbama prepustite nekom drugom.

3. Testirajte težinu lubenice

Možda vam se teška lubenice ne nosi iz prodavnice kući, ali upravo bi najtežem plodu trebalo davati najviše pažnje. Čak 92 posto lubenice čini voda, pa su najsočniji plodovi ujedno i najteži. Podignite nekoliko lubenica iste veličine, a kući odnesite onu koja je najteža. Ta će biti najslađa i najsočnija!

Zaboravite na led: Od sad samo ovo stavljajte u piće!

Foto: Thinkstock