Vredno pažnje

Preživela užase i ratove, do 100. godine nije išla kod lekara: Tajna najstarije žene sveta (120)!

Nakon svih tragedija, sada živi u rodnom selu Islamgazi, sa tri sina, deset unuka, 24 praunuka, i dva prapraunuka

Objavljeno: 12.05.2016. 19:06h 03:56h
Autor:
Foto: Youtube Printscreen / Lexanas

Tanzila Bisembejeva iz Rusije upisana je u Knjigu rekorda Rusije kao najstarija osoba na planeti, pošto je napunila 120 godina, pišu moskovski mediji.

Bisembejeva, koja živi u Strahanskoj oblasti na jugu Rusije blizu Kaspijskog mora, napunila je 120 godina 14. marta ove godine.

U njenoj ličnoj karti, čiju kopiju objavljuje Rosijska gazeta, napisano je da se rodila 1896. godine, u carskoj Rusiji. Time je preživela revoluciju 1917. godine, Drugi svetski rat i raspad Sovjetskog Saveza.

Sada živi u rodnom selu Islamgazi, sa tri sina, deset unuka, 24 praunuka, i dva prapraunuka.

"Mama je u svom životu mnogo videla. Proživela je od Rasputina do Putina. Radila je ceo svoj život, u polju ili u bašti", rekao je novinarima njen sin Šintas Bisembejev.

Bisembejeva se prvi put udala do početka Drugog svetskog rata, ali je muž bio pozvan na front, odakle se nije vratio, a njihovo dete je ubrzo po rođenju umrlo.

Verovali ili ne, ona ima 64 godine: Izgleda mlađe od ćerke, a ovo je njena tajna! (FOTO)

Foto: Youtube printscreen / lexanas

Time je, na kraju rata, sa 49 godina, bila sama, ali se uskoro udala za starijeg Kazahstanca. Sa 53 godine rodila je sina, kroz godinu dana još jednog, a kada joj je bilo 57 godina i trećeg.

U skladu sa kazahstanskom tradicijom, Bisemejeva sada živi u porodici najmlađeg sina, kreće se po kući i sama sebe opslužuje, ali ne izlazi napolje.

Do svojih 100 godina, nijednom se nije obraćala lekarima, i rađala je kod kuće. Kada je napunila 100 godina, pogoršao joj se vid, i morala je na operaciju.

Na pitanje u čemu je tajna njene dugovečnosti, njeni sinovi odgovaraju:

"Ona je veoma dobra i uvek gleda na život pozitivno. U ljudima vidi samo dobro. Vodi zdrav život - nikada ne sedi na mestu, ne puši i uvek se hrani prirodnom hranom".

Ruski mediji navode da je jedina osoba koja je živela do 120 godina, a da postoje dokumenti, francuskinja Žana Luiza Kalman, koja je živela 122 godine, pet meseci i 14 dana. Kalman je umrla 1997. godine.

Puni 90 godina, zdrava i vitalna kao u 20-im: Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete!