Sjajne navike

Puni 90 godina, zdrava i vitalna kao u 20-im: Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete!

Kako bi održala kognitivne fukncije, kraljica dosta čita. Pored lektire, ona svakodnevno dobija i dopise iz različitih zemalja sveta, dosta mora da razmišlja i tako zapravo mozak održava aktivnim
Vip priča
01:48h Autor:
Puni 90 godina, zdrava i vitalna kao u 20-im: Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete!
Foto: Reuters / Peter Nicholls

Britanska kraljica Elizabeta II uskoro će proslaviti 90. rođendan, a mnogi se čude njenoj vitalnosti, izdržljivosti i energiji koju jako malo ljudi ima u tim godinama.

Evo u čemu je njena tajna!

Dobri geniZa dugovečnost kraljica Elizabeta može da zahvali svojoj majci, koja je doživela 101. rođendan. Naučnici kažu da ukoliko u porodici imate ljude koji su živeli tako dugo, postoji velika verovatnoća da ćete i vi proslaviti rođendan sa trocifrenim brojem, piše BBC.com.

Izbegavanje loših navikaBritansku kraljicu nikada nisu privlačile cigarete, iako su oko nje bili strastveni pušači - njen otac i sestra nisu se odvajali od svojih tabakera. Čak je i njen suprug princ Filip ostavio duvan na dan venčanja sa Elizabetom, kada je video koliko je njegovoj supruzi pripalo muka zbog cigareta njenog oca.

Ima 179 godina i nijedan zdravstveni problem: Anđeo smrti je zaboravio na mene! (FOTO, VIDEO)

IshranaElizabeta je uvek vodila računa o liniji. Njen dugogodišnji kuvar otkrio je da je veoma disciplinovana kada je reč o ishrani i da se drži jednostavnih jela, poput salate sa piletinom i povrćem. Poštuje i pravilo da nikada ne jede skrob, a krompir, pirinač i pasta ne dolaze u obzir za večeru. Prerađena hrana ne može se naći na njenom jelovniku.

Fizička aktivnostKao dete, svakog dana je išla na časove plesa i jahanja, ali i u ovim godinama i dalje je prilično aktivna. Sada svakoga dana ide u šetnju i što češće može na jahanje. Ona to radi kako bi se oslobodila od stresa, a usput joj to utiče i na zdravlje i liniju, pa nije ni čudo što i dan danas na prijemima može da stoji i po 90 minuta bez prekida, što je u njenim godinama prava retkost.

Doživeo 107. rođendan uz pomoć ovog vina: Dugo čuvana tajna kralja vinograda!

SanKraljica zna koliko je san važan za zdravlje i energiju, i zato svake noći obavezno spava 7 sati. Ujutro se budi oko pola 8 i to je njen ustaljeni ritam.

Mentalno zdravljeKako bi održala kognitivne fukncije, kraljica Elizabeta dosta čita. Pored lektire, ona svakodnevno dobija i dopise iz različitih zemalja sveta, dosta mora da razmišlja i tako zapravo mozak održava aktivnim.

VeraNaučnici su kroz mnoga istraživanja dokazali da vernici žive duže od ateista. Kraljica Elizabeta je posvećena hrišćanka, a u Velikoj Britaniji je zovu Braniocem vere. Redovno posećuje crkvu i moli se, što joj pomaže u očuvanju duševnog mira i samim tim redukuje stres, koji je okidač mnogih bolesti modernog doba.

Doktor otkriva pravu istinu o starenju: Kako da doživite biblijske godine!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs