Ukusi detinjstva

Vojvođanska štrudla s makom: Ponos svake prave domaćice! (RECEPT)

Tradicionalni slatkiš obradovaće celu vašu porodicu, a može da se pravi i u posnoj varijanti

Objavljeno: 01.02.2016. 20:49h 17:26h
Autor:
Foto: Profimedia

1. Razmutite kvasac sa malo šećera, brašna i mlakom vodom i ostavite ga na toplo mesto da se kvasac podigne. U prosejano brašno dodajte rastopljen margarin ili mast, šećer, žumanca i malo soli (po želji možete dodati i malo narendane limunove ili pomorandžine kore ili orahe), dodajte kvasac i umesite testo.

2. Prekrijte ga krpom i ostavite da naraste. Kada testo naraste, podelite ga na pola ili na tri dela, a zatim svaki deo razvijte oklagijom. Pre nego što testo razvijete, skuvajte nadev.

3. Mak skuvajte sa mlekom, pa pomešajte se šećerom (po želji u nadev možete dodati i suvo grožđe ili sitno seckane orahe). Razvijeno testo premažite tanko margarinom, a zatim nadevom, savijte u štrudlu i ostavite oko 15 minuta da "kisne".

4. Štrudlu stavite u podmazan pleh, premažite belancem i pecite sat vremena na temperaturi od 220°C. Na kraju pečenja, dok je jos vruća, pospite je šećerom u prahu.

Napomena: Ukoliko želite posnu varijantu, žumanca izbacite, ne premazujte belancem, a mleko zamenite vodom i ne brinite - ukus će i dalje biti sjajan!

Umesite mekike pune fila: Nežne, mirisne i beskrajno ukusne! (RECEPT)