Uživanje

Umesite mekike pune fila: Nežne, mirisne i beskrajno ukusne! (RECEPT)

Neka vaš dom zamiriše po toplom pecivu, napravite neverovatno meke i nežne mekike
Recepti
20:30h Autor:
Umesite mekike pune fila: Nežne, mirisne i beskrajno ukusne! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Uz mekike pune fila i mekane kao duša, potrebno vam je ovo:

500 ml mlake vode, 700 g mekog brasna, 40 g kvasca, 1 kafena kašičica šećera, 5 kašika ulja za testo; 1,5 kafena kašičica soli, ulje za prženje (duboko prženje).

A priprema se na sledeći način:

U vanglu stavite kvasac, mlaku vodu, ulje, šećer. Malo izmešajte rukom, dodajte brašna ali ne sve, malo vise od pola od ukupne količine. So dodate tek sad, ne direktno u kvasac jer će slabije narasti, prenosi stvarukusa.rs

Umesite testo mikserom s dodacima za mešenje testa. Tako ćete brže napraviti lepo glatko testo. Mutite mikserom sve dok se ne dobije lepa glatkla masa, bez grudvica.

Mek kao duša: Zdrav hleb umešen za 3 minuta! (RECEPT)

Pobrašnjavite malo ruke i testo. Mesite blago i površno, tek da se formira mekana lopta od testa. Ako se baš jako lepi za ruke, dodajte još malo brašna i blago mesite.

Zagrejte rernu. Ukljucite na 50 ali ne čekajte da se skroz zagreje, pa ugasite. Rerna treba da je mlaka, ne previše vruća. Ubacite vanglu sa testom i prekrite krpom. Neka stoji 15 minuta da testo malo naraste, nema potrebe da se digne skroz.

Pobrašnjavite dobro radnu površinu, naraslo testo blago premesite sa malo brašna. Istresite na sto, malo oblikujte testo u loptu i oklagijom razvaljajte. Ne previše tanko i ne pritiskajte jako oklagijom da se rupice u testu ne slepe i ne izađe vazduh. Od testa isecite mekike veličine i oblika po želji i ostavite ih oko 10 minuta. Testo ćete lakše seći ako povremeno na nož nanesete brašno.

Zagrejte ulje, vrhove prstiju svaki put umočite u brašno da vam se mekike ne zalepe. Bitno je jos da ih uzimate veoma blago, ne pritiskajući jer ce se spljoštiti i nestaće pola rupica iz njih. Spuštajte u vrelo ulje, gornja strana ide prvo dole. Kada dobro porumeni, okrenite drugu stranu da porumeni. Vadite na salvetu da se ocede.

Po bakinom receptu: Lepinje meke kao duša!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs