Probajte nešto novo

Grčka musaka - Novi recept za staro jelo!

Kada spremite ovo fantastično jelo budite spremni da donesete egzotiku u svoj dnevni meni

Objavljeno: 05.10.2015. 13:03h 18:16h
Autor:
Foto: Shutterstock

Patlidžanima odstranite peteljke i isecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata. Isperite patlidžan i iscedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom.

Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscedio višak ulja.

Sos sa mesom:

Zagrejte veći tiganj na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i iseckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte beli luk, pire od paradajza i mleveno meso. Sve promešajte, pa zatim dodajte i crveno vino. Kada vino ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu.

Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Sveti patlidžan: Potpuno neverovatno šta sve leči ovo povrće!

Bešamel sos

U velikom tiganju otopite puter na srendjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno mešajte da se smesa zgusne. Zatim dodajte toplo mleko postepeno u neprekidnom mlazu. Mešajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo mešajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20x30 cm) namažite puterom, pa po dnu poređajte patlidžan. Preko stavite smesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možete posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrejanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svežu salatu.

11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)