Sprečava i pomože kod psihičkih oboljenja

Jogom protiv depresije?

Veliki broj ljudi pati od psihičkih poremećaja, a prema novom istraživanju američkih naučnika, simptome bi mogli ublažiti jogom

Objavljeno: 31.07.2013. 10:15h 06:00h
Foto: Shutterstock

Joga pozitivno utiče na hemijske procese u mozgu, upale u telu i ostale telesne funkcije. Drugim rečima, joga ima delovanje slično antidepresivima i psihoterapiji.

Istraživanje, u kom su se upoređivani rezultati čak 16 istraživanja o uticaju joge na mentalno zdravlje, pokazuje da ima odlično dejstvo na osobe koje pate od depresije, poremećaja spavanja, šizofrenije i ADHD - a. Nažalost, joga nije pokazala nikakav učinak na osobe koje pate od poremećaja u isharni i kognitivnih poremećaja.

U brojnim istraživanjima se pokazalo da osobe, koje vežbaju jogu u grupi ljudi, imaju znatno manji rizik od nastanka depresije. Naime, socijalizacija je nešto što osobi daje osećaj pripadnosti i veće vrednosti, a stručnjaci ističu da je odličan lek protiv depresije.

U još jednom istraživanju, u kom je učestvovalo 69 osoba s blagim simptomima depresije, joga se pokazala izuzetno efikasnom. Simptomi depresije su se u periodu od 6 meseci smanjili za čak 40%.

U drugom istraživanju je učestvovalo 39 osoba s poremećajem spavanja kao posledica hemoterapije. Za samo 7 nedelja vežbanja joge, njihov san se poboljšao i smanjila se potreba za uzimanjem lekova za spavanje.

Stručnjaci ističu da ne treba konvencionalnu medicinu zameniti jogom. Takođe, ako mislite da početete sa jogom, najpre se posavetujte sa svojim lekarom.