Sačuvajte srce - hranite se mediteranski
Sudbina vašeg srca je u zalogaju, a najbolji recept dostupan je svima. Zato, poslušajte naše savete i otiđite do obližnjeg supermarketa u nabavku mediteranskih namirnica koje će sačuvati vaše zdravlje.
Izvor: Jovana Matejić
Ako vam kažemo da je neko 20 godina vršio analize svih srčanih oboljenja i došao do leka, prva pomisao vam može biti da je u pitanju tableta za koju je potrebno izdvojiti brdo para. Međutim, naučnici sa Univerziteta u Minesoti, ujedno i tvorci ovog istraživanja, daju potpuno drugačiji odgovor. Ključ zagonetke leži u mediteranskoj ishrani, koja se smatra prirodnom terapijom za pravilan rad srca i prevenciju od srčanog udara. Tajna leži u bogatoj biljnoj hrani i maslinovom ulju, koje je srž vekovne, tradicionalne mediteranske kuhinje. Ovakve ishrane se najvernije pridržavaju Grci i Španci, pa ne čudi podatak da je njihov životni vek duplo duži od stanovnika drugih evropskih zemalja. Nisko kalorična, sa vrlo malo holesterola, mediteranska hrana spaja naizgled nespojivo - zdrav život i uživanje u kvalitetnom, ukusnom meniju. Šta bi trebalo vaš mediteranski jelovnik da sadrži? * Jedite dosta oraha, peciva i testenina. Na dnevnom nivou priuštite sebi uživanje u svežem voću i svežem ili barenom povrću. * Nekoliko puta nedeljno unosite: ribu, sir, jogurt i piletinu. Jaja, slatkiši, a posebno crveno meso, trebalo bi da se na vašem tanjiru nađu samo par puta mesečno. * Plodovi mora se preporučuju kao obavezan deo vaše trpeze, a ujedno u vašu kuhinju mogu preneti i delić morske atmosfere. Upotpunite doživljaj uz času crnog vina, na taj način pojačavajući odbrambeni sistem. * Postarajte se da vam u kuhinji na dohvat ruke uvek budu crni hleb i luk, koji normalizuje rad srca. Ne zaboravite da vaš obrok treba da sadrži i mlečne proizvode, koji utiču na snižavanje krvnog pritiska i holesterola.