Recepti sa Stilom

Praznična pletenica

Uz malo truda, prelep kolač

Objavljeno: 10.04.2013. 15:59h 07:04h
Praznična pletenica, Foto: Shutterstock

Priprema Testo ćete pripremiti tako što ćete u toplo mleko udrobiti kvasac. Dodajte šećer, so, maslac, jaje i brašno. Umesite testo, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom mestu da naraste. Od iseckanog marcipana, pistaća i kajsija pripremite fil. Dodajte sok i mlevene bademe pa sve izmešajte. Uskislo testo podelite na tri dela. Od svakog napravite kobasicu, malo istanjite oklagijom, premažite pripremljenim filom pa urolajte. Od tri tako formirane kobasice upletite pletenicu i položite na nauljen pleh. Pokrijte i ostavite na toplom mestu oko 30 minuta, da naraste. Nakon toga, pletenicu premažite mlekom i pospite listićima badema. Stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45 minuta. Pečenu pletenicu pospite šećerom u prahu. Malo prohladite i isecite na 18 parčadi.

Savet Ako želite da testo ima intenzivnu žutu boju, pre nego što jajima dodate šećer, stavite navrh noža soli, promešajte, a tek onda nastavite dalje pripremanje po receptu