Otac alkoholičar ga zlostavljao kao dete, on svoj put našao u fudbalu: Otpisali ga kad je povredio koleno, a onda je sudbina umešala prste da postane najveći

Gordon Remzi je svoj put pronašao u fudbalu, ali ga je povreda kolena odvukla na drugu stranu. Postao je kuvar, a onda i jedan od najvećih na svetu.
Kuvanjem je počeo da se bavi 1981. nakon što je odustao od fudbala Foto: ARSOV / Sipa Press / Profimedia

Čuveni britanski kuvar i jedan od najvećih na svetu, Gordon Remzi, danas udaje svoju ćerku Holi Remzi.

Holi Ramzi je stigla na svoje venčanje sa Adamom Pitijem, dok je njihova raskošna svadba bila u centru gorke porodične svađe koja podelila porodicu ovog olimpijca. Problem je prvo nastao kada Holi nije želela da pozove svekrvu na devojačkoj večeri, a kasnije je mladoženja sa spiska gostiju planirao da skine svoje roditelje. Sa mladoženjine strane, jedino je njegova sestra Betani prisustvovala ceremoniji.

Holi Ramzi je stigla na svoje venčanje sa Adamom Pitijem, dok je njihova raskošna svadba bila u centru gorke porodične svađe koja podelila porodicu ovog olimpijca Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Raskol u porodice mladoženje nije sprečio venčanje, a mladin otac delovao je kao najsrećniji otac na svetu.

No, ko je zapravo čuveni kuvar poznat po oštrim komentarima i kritikama, praćenim vulgarnim rečnikom i agresivnim izražavanjem?

Gordon Remzi otkriva šta nikako ne treba naručivati u restoranu: Mogu vas prevariti

Od fudbalera do kuvara

Kuvanjem je počeo da se bavi 1981. nakon što je odustao od fudbala (kao mlad je igrao za Rendžerse) zbog povrede kolena. Jedan od prvih restorana u kojima je radio i učio kulinarstvo, bio je i restoran Harvis u Londonu, gde mu je učitelj bio slavni engleski kuvar Marko Pjer Vajt.

Naš narod bi rekao da je sudbina umešala prste, i da je htela da njegov put bude drugačiji.

Godine 1998. sa samo 32 godine, otvara svoj prvi restoran La Tante Kler, u Čelsiju, predgrađu Londona, za koji je dobio tri Mišelinove zvezdice.

Godine 1998. sa samo 32 godine, otvara svoj prvi restoran La Tante Kler, u Čelsiju Foto: PeBu / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Njegov najpoznatiji restoran u Čelsiju u Londonu, ima tri Mišelinove zvezdice koje uspešno čuva još od 2001. godine. Nakon što je postao slavan u britanskoj televizijskoj mini seriji "Tačka ključanja" 1999. godine, Remzi je postao jedan od najpoznatijih i najuticajnijih kuvara na svetu.

Remzijeva televizijska pojavljivanja su definisana njegovom grubošću, vatrenim temperamentom, strogim držanjem i čestom upotrebom vulgarnih reči dok daje grube, kritičke i kontroverzne komentare, uključujući uvrede i podrugljive mudrolije o takmičarima i njihovim kuvarskim sposobnostima.

Remzijeva televizijska pojavljivanja su definisana njegovom grubošću, vatrenim temperamentom, strogim držanjem i čestom upotrebom vulgarnih reči dok daje grube, kritičke i kontroverzne komentare Foto: CBS / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

On kombinuje aktivnosti u televizijskoj, filmskoj, ugostiteljskoj i prehrambenoj industriji, a promovisao je i angažovao razne kuvare koji su bili pod njegovim okriljem. Poznat je po predstavljanju televizijskih programa o konkurentnom kulinarstvu i hrani, poput britanske serije "Paklena kuhinja".

Teško detinjstvo

Gordon Džejms Remzi je rođen u škotskom gradu Džonstonu 8. novembra 1966. godine kao sin Helene, medicinske sestre i Gordona Džejmsa starijeg, koji je radio kao upravnik bazena, zavarivač i prodavac. Ima stariju sestru, mlađeg brata i mlađu sestru.

Kada je imao devet godina, preselio se sa porodicom u Englesku i odrastao u oblasti Bišopton u Stratfordu na Ejvonu. Svoje detinjstvo je opisao kao "beznadežno lutajuće" i rekao da se njegova porodica stalno selila zbog težnji i neuspeha njegovog oca, koji je povremeno bio nasilni alkoholičar. Remzi ga je opisao kao "ženskaroša koji žestoko pije".

Svoje detinjstvo je opisao kao "beznadežno lutajuće" i rekao da se njegova porodica stalno selila zbog težnji i neuspeha njegovog oca Foto: 20thCentFox Collection / Everett / Profimedia

U svojoj autobiografiji je otkrio da je njegov otac zlostavljao i zanemarivao decu.

Radio je kao perač sudova u lokalnom indijskom restoranu gde je njegova sestra bila konobarica. Nadao se da će postati fudbaler i prvi put je izabran da igra fudbal sa 12 godina, ali njegovu ranu fudbalsku karijeru obeležile su povrede; nakon teške povrede kolena, bio je primoran da odustane od ljubavi prema tom sportu. Sa 16 godina se iselio iz porodične kuće u stan u Banberiju.

Povreda kolena odvukla ga je na drugu stranu. Naš narod bi rekao da je sudbina htela da ide drugim putem Foto: Profimedia

Remzijevo interesovanje za kuvanje počelo je još u njegovim tinejdžerskim danima. Umesto da bude poznat kao "fudbaler sa lošim kolenom", odlučio je da posveti svu svoju pažnju svom kulinarskom obrazovanju kada je imao 19 godina.

Remzi se upisao na Tehnički koledž u Severnom Oksfordširu, koji su sponzorisali Rotarijanci, da studira hotelski menadžment . Svoju odluku da upiše ugostiteljski fakultet opisuje kao "potpunu nesreću". Sredinom osamdesetih radio je kao šef kuhinje u hotelu Vrokton Haus.

Vodio je kuhinju sve dok u krevet nije odveo suprugu vlasnika, što je dovelo da narušavanja odnosa sa njim.

Svoju odluku da upiše ugostiteljski fakultet opisuje kao "potpunu nesreću" Foto: FOX / Planet / Profimedia

Upoznavanje Marka Pjera Vajta i uspon

Remzi se zatim preselio u London, gde je radio u nizu restorana sve dok nije dobio inspiraciju da radi za Marka Pjera Vajta u Harviju.

Nakon što je dve godine i deset meseci radio u Harviju, Remzi, odlučio je da je da dalje napreduje u karijeri zbog čega je molio Vajta da mu pomogne da se zaposli u Parizu.

Remziju je njegov tast pomogao da otvori restoran Foto: PRJ / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Remzi, tada dvadesetrogodišnjak, preselio u Pariz da radi sa Gajem Savojom i Žoelom Robušonom, kuvarima koji su već imali Mišelinove zvezdice.

Nakon toga, pristao je da radi na jednom luksuznom brodu koji putuje na Siciliju i Sardiniju u Italiji i tako je prošuirio znanja o italijanskoj kuhinji.

Godine 1998. Remzi je otvorio sopstveni restoran u Čelsiju, restoran Gordon Remzi, uz pomoć svog tasta, Krisa Hačesona. Restoran je 2001. godine dobio svoju treću Mišelinovu zvezdu, čime je Remzi postao prvi Škot koji je postigao taj uspeh.

emzi se zatim preselio u London, gde je radio u nizu restorana sve dok nije dobio inspiraciju da radi za Marka Pjera Vajta u Harviju Foto: Profimedia

Nakon toga, Remzi je krenuo da otvara restoranje širom sveta, a tada su krenule i televizijske ponude koje su njegov uspeh dovele do vrhunca.

Porodica

Remzi se 1996. oženio Kajetanom Elizabet Hačeson, učiteljicom. Oni provode svoje vreme između Los Anđelesa Londona i imaju petoro dece.

Remzi se 1996. oženio Kajetanom Elizabet Hačeson, učiteljicom Foto: CRYSTAL PIX / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Do 2010. Remzijev tast, Kris Hačeson, bio je odgovoran za poslovanje Remzijevog carstva restorana. 7. juna 2017. Hačeson je osuđen na šest meseci zatvora zbog zavere da hakuje kompjuterski sistem u vezi sa poslovnim interesima porodice Remzi. Hačeson je sa svojim sinovima optužen da su pristupili sistemima kompanije skoro 2.000 puta u periodu od 23. oktobra 2010. do 31. marta 2011. godine.

Remzi ima tri kuće u Kornvolu koje zajedno vrede oko 11 miliona funti.

Gordon Remzi je skoro govorio o zavisnosti svog brata od heroina i kako se borio za bolji život svoje porodice. U iskrenom intervjuu, pedesetšestogodišnji kuvar progovorio je o svom teškom detinjstvu i kako ga "svakodnevno" podseća na svog problematičnog brata Ronlda Ronija Remzija (55) da je i on mogao da krene sasvim drugačijim putem.

Smatra da je njegova majka njegova najveća inspiracija Foto: Printskrin@HexCladCookware/YouTube

U razgovoru sa Spenserom Metjusom u podkastu "Big Fish", Gordon se dublje bavio razlozima svog stava protiv droge i zašto je bio odlučan da dostigne vrh svoje profesije, a da se ne okrene zloupotrebi supstanci.

"Samo sam želeo da se poboljšam i da se izvučem iz situacije koja je bila nesrećna. Želeo sam da pružim svojoj porodici sigurnost i sve ono što sam želeo da imam u njihovim godinama. Nikada nisam očekivao takav nivo uspeha", rekao je Gordon Remzi.

Majka kao najveća inspiracija

Smatra da je njegova majka njegova najveća inspiracija koja je žonglirala sa tri posla kako bi izdražavala višečlanu porodicu koja se stalno selila zbog njegovog oca, koji je bio alkoholičar.

Dok je njegov uspeh rastao, njegov brat je postajao zavisan od heroina Foto: TOPSTAR / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Prva ambicija kada sam uspeo bila je da poklonim mami kuću, sopstvenu garažu i auto", rekao je. "Velika je stvar za sina da pazi na svoju mamu. Prošla je u pakao da nas sačuva."

Bratova borba sa zloupotrebom supstanci

Dok je njegov uspeh rastao, njegov brat je postajao zavisan od heroina.

"Naličje mog uspeha je zavisnost mog brata od heroina. To je bizarno, zar ne? Odrastete na nekoliko opštinskih imanja, delite ovu malu spavaću sobu i nalazite se u krevetima na sprat. Tako ste bliski kao braća, između nas je samo14 meseci razlike", rekao je Remzi.

Gordon kaže da je gledao svog brata kako od "plavookog dečaka" pada niz "klizavu padinu u slobodnom padu" nakon što je upao u loše društvo Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP / Profimedia

"Svakodnevno imam taj podsetnik koliko bi drugačije moglo da bude da sam krenuo drugim putem i osetio da mi zemlja nešto duguje, a ne da se borim za nešto svoje", rekao je Gordon Remzi.

Gordon kaže da je gledao svog brata kako od "plavookog dečaka" pada niz "klizavu padinu u slobodnom padu" nakon što je upao u loše društvo.

"Nažalost, nije mogao da se izvuče iz tog scenarija koji je krenuo u lošem smeru. Počnete sa nekoliko džoint-a i onda odjednom zavisnost postaje mnogo gota“, rekao je slavni kuvar.

Ranije je u svojoj autobiografiji "Humble Pie" otkrio da je platio svom mlađem bratu da ide na rehabilitaciju pet puta Foto: SONNY TUMBELAKA / AFP / Profimedia

"Neverovatno se uznemirim kada svi pomisle da sam na kokainu jer sam bučan, glasan i uzbuđen. To je samo strast. Čista je**na strast. Nije vam potrebna supstanca da biste bili na vrhu Everesta, vrhu svoje profesije" rekao je Remzi.

Ranije je u svojoj autobiografiji "Humble Pie" otkrio da je platio svom mlađem bratu da ide na rehabilitaciju pet puta.

"To je jedina stvar u kojoj osećam da nisam uspeo. Teško mi je saznanje da ništa ne mogu da učinim da pomognem", rekao je Gordon Remzi.

Gordon je otkrio da mu je brat pretio da će ubiti njega i njegovu decu u pokušaju da dobije novac, što ga je navelo da pojača obezbeđenje u svojoj kući.

Procenjuje se da Gordon vredi oko 610 miliona funti i vlasnik je mnogobrojnih nekretnina i luksuznih automobila koji su takođe njegova strast.

Gordon Remzi je i dalje vrhunski kuvar i vlasnik restrorana, koji u svojim emisijama pokazuje svoje kulinarske veštine.

This browser does not support the video element.

Poznati kuvar uputio kritiku takmičarima: Mogu da oprostim dva ili tri minuta manjka, ali ovo ne Izvor: Kurir televizija