Kako doći do hrskave korice i mesa koje se topi? Tajna savršene jagnjetine iz rerne

Otkrivamo vam tajnu savršene jagnjetine. Pratite naše savete i nećete pogrešiti
Foto: Profimedia

Pečena jagnjetina je simbol svakog prazničnog ručka, ali mnogi od nje zaziru misleći da je priprema previše komplikovana. Istina je da vam ne treba kulinarska diploma, već samo malo strpljenja i poznavanje par ključnih trikova. Pratite ovaj vodič i vaša jagnjetina će biti jelo o kojem će se pričati nedeljama.

1. Izbor i priprema: Sve kreće od temperature

Pečena jagnjetina je simbol svakog prazničnog ručka, ali mnogi od nje zaziru misleći da je priprema previše komplikovana Foto: Shutterstock

Za najbolji rezultat birajte jagnjeći but ili plećku. Najvažnije pravilo koje mnogi krše: nikada ne stavljajte hladno meso u rernu. Izvadite jagnjetinu iz frižidera barem dva sata ranije. Kada meso dostigne sobnu temperaturu, peći će se ravnomerno, tako da nećete završiti sa prepečenim spoljašnjim delom i sirovom sredinom.

2. Trik za najhrskaviju koricu

Pre nego što posegnete za začinima, uzmite papirni ubrus i potpuno osušite meso. Vlaga je neprijatelj hrskavosti. Nakon toga, oštrim nožem lagano zarežite masni sloj kože u obliku mrežice (kockica). Ovo omogućava da se masnoća topi i preliva preko mesa, dok začini prodiru duboko unutra.

3. Začini: Manje je više

Jagnjetina voli klasiku. Napravite pastu od:

  • Maslinovog ulja
  • Dosta soli i bibera
  • Svežeg ruzmarina
  • Izgnječenog belog luka

Dobro utrljajte ovu smesu u sve zareze i delove mesa.

Pre nego što posegnete za začinima, uzmite papirni ubrus i potpuno osušite meso Foto: Shutterstock

4. Magija pečenja u dve faze

Tajna vrhunskih kuvara je u promeni temperature:

  1. Ubacite meso u rernu zagrejanu na 230°C i pecite 20-30 minuta. Ovo će "zaključati" sokove i stvoriti prvu zlatnu koricu.
  2. Smanjite temperaturu na 160°C i pecite dok meso ne bude gotovo. Ako imate kuhinjski toplomer, ciljajte na 60-63°C u sredini mesa za idealnu, blago ružičastu boju.

5. Sos koji kruniše jelo

Ako imate kuhinjski toplomer, ciljajte na 60-63°C Foto: Profimedia

Dok se meso "odmara", nemojte bacati ono što je ostalo u plehu. Stavite pleh na ringlu, dodajte kašiku brašna, malo promešajte, pa zalijte goveđom supom. Kuvajte par minuta dok ne dobijete gust, bogat sos koji ćete preliti preko narezanog mesa.

6. Zlatno pravilo

Kada izvadite meso, nemojte ga odmah seći. Ako ga isečete odmah, sav sok će iscuriti i meso će biti suvo. Prekrijte ga folijom i pustite da "odmori" 20 minuta. Tada će se mišićna vlakna opustiti, a sokovi vratiti u svaki komadić mesa.

Savet za kraj: Uz ovakvu jagnjetinu najbolje idu pečeni krompirići (koje možete ubaciti u pleh pored mesa) i osvežavajuća salata od pečenih paprika.

Bon Appétit!

Stil/Večernji

This browser does not support the video element.

OVO JE SAVRŠEN RECEPT DA UJUTRU BUDETE KAO NOVI POSLE BURNE NOĆI! Izvor: Kurir televizija