Šta se dešava u organizmu kada pojedete jednu ljutu papričicu: Ni ne slutite za šta je sve dobra

Nekoliko studija je pokazala da je veoma zdravo jesti ljute papričice. Dok jedna grupa ljudi obožava ljutu hranu, druga je izbegava u širokom luku, a evo kako ona deluje na naš organizam
Foto: Shutterstock

Ljuta paprika, zahvaljujući svom jedinstvenom sastojku kapsaicinu, pomaže da se krvni sudovi prošire, poboljšavajući cirkulaciju i prokrvljenost mozga. Kapsaicin jača naš imuni sistem i pomaže telu u borbi protiv različitih bolesti.

Verovatno vam je dobro poznat onaj osećaj kada pojedete papriku pa vam se vrlo brzo lice zacrveni, a verovatno počnete i da se preznojavate. Sve to je znak da su se krvni sudovi proširili i da se povećava protok krvi. 

Postoje naznake da, ukoliko redovno jedete, ljuta paprika može pomoći da vaš mozak ostane mlad i zdrav.

Ljuta paprika tera krv da proradi, ona "budi" organizam. Kada je pojedete, krv brže cirkuliše kroz celo telo, poboljšana cirkulacija znači da više kiseonika i hranljivih materija stiže u moždano tkivo.

Kada su moždane ćelije dobro nahranjene, one funkcionišu bolje, čime je moguće smanjiti rizik od moždanih problema poput gubitka memorije i demencije.

Takođe, brojne studije iz Kine tvrde da ljudi, koji jedu ljute paprike nekoliko puta nedeljno, žive duže od onih koji izbegavaju ljute začine.

Ljuta paprika tera krv da proradi, ona "budi" organizam. Foto: Shutterstock

Čišćenje krvnih sudova

Ljuta paprika ne samo da pokreće krv, već pomaže i da se krvni sudovi očiste. Kada se sudovi prošire, krv lakše teče i nosi sa sobom štetne naslage koje mogu da ometaju cirkulaciju. 

Može da spreči skok šećera u krvi 

Svaki put kad pojedemo hranu koja sadrži ugljene hidrate, naš nivo šećera u krvi se menja. Međutim, dodavanje ljute papričice u jelo sprečava skok šećera u krvi pri obroku, pokazalo je jedno istraživanje nutricionista pre desetak godina. Ovo se pokazalo naročito djelotvornim kod pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2.

Saveznik je u mršavljenju 

Naravno, vežbanje i pravilna ishrana igraju ključnu ulogu u gubljenju kilograma, ali ljuti začini u vašoj ishrani mogu ubrzati proces mršavljenja.

Studije pokazuju da kada jedete ljutu hranu telesna temperatura raste, što zauzvrat stimuliše metabolizam i povećava sagorevanje masti i do 16%. Kao rezultat telo brže sagoreva kalorije.

Prema meta-analizi 90 različitih studija, koje su razmatrale ulogu kapsaicina u kontroli i regulaciji telesne težine, ljuta hrana smanjuje apetit i povećava potrošnju energije. Zbog toga je korisno konzumirati je ako ste na nekom reudukcionom režimu ishrane, ali u umerenim količinama.

Prema meta-analizi 90 različitih studija, koje su razmatrale ulogu kapsaicina u kontroli i regulaciji telesne težine, ljuta hrana smanjuje apetit i povećava potrošnju energije. Foto: Shutterstock

Može li ljuto da izazove čir?

Povodom ove teme, mišljenja su oprečna. Neki doktori, poput gastroenteorologa dr Edwina K. Mc Donalda iz Čikaga, ne samo da tvrde da začinjena hrana ne izaziva čireve, već i da može da pomogne.

- Često dijagnostikujem čir kod ljudi, a oni onda obično za to okrive ljutu hranu. Uz to, ujedno ignorišu činjenicu da lekove poput ibuprofena uzimaju stalno, ili da možda imaju Helicobacter Pilory, bakteriju koja je jedan od najčešćih uzroka pojave čira - kaže dr Mc Donald.

U kojim slučajevima je neophodno izbegavati ljute papričice, i generalno ljutu hranu?


Kod nekih osoba, konzumiranje ljute hrane može izazvati bol u stomaku, a rezultat brojnih studija je činjenica da može da izazove probleme kod osoba sa dispepsijom (otežanima varenjem). Isti slučaj je i sa osobama koje pate od sindroma iritabilnog creva (IBS). Druga studija je pokazala da oni koji konzumiraju ljutu hranu neumereno, ili do 10 puta nedeljno, imaju 92 odsto veće šanse da dobiju IBS, u poređenju sa onima koji je nikada nisu konzumirali, i to je slučaj i kod žena i kod muškaraca. Osobe sa inflamatornim bolestima creva (Kronova bolest ili ulcerozni kolitis) ovu hranu takođe treba da izbegavaju.