Gibanica na rumunski način: Zbog ovog preliva kažu da je 3 puta ukusnija od srpske

Gibanica je jedan od omiljenih obroka našeg naroda, a može da posluži kao idealna večera ili doručak
Foto: Printscreen/YouTube

Verovatno ne postoji osoba koja ne voli gibanicu, a mi smo pronašli malo drugačiji način pripreme. Ovako se u Rumuniji sprema gibanica, a tajna je u prelivu. Sve sastojke verovatno već imate kod kuće, pa možete odmah probati.

Sastojci:

  • 400 g kora
  • 400 g feta sira
  • 150 ml jogurt
  • 2 jajeta
  • 200 ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 ml kisele vode
  • 100 ml ulja

Priprema:

Nauljite pleh, pa stavite 4 kore- svaka treba da viri iz njega. Potom pomešajte kislenu vodu, maslinovo ulje i so, pa 4-5 kašika dobijene smese sipajte preko poređanih kora.

Preostale kore urolajte i iseckajte na trake. Zatim njih dodajte u pleh, pa opet ih prelijte sa prethodno napravljenom smesom, isto nekih 4-5 kašika.

Sir izmrvite, pa u njega dodajte jogurt, jaja, prašak za pecivo i mleko. Sve dobro sjedinite i sipajte preko kora. Zatvorite korama, što ste ostavili da vire, i opet prelijte sa smesom od kisele vode, masilnovog ulja i soli.

Zatim još jednu celu koru stavite preko pite i dobro zatvorite. Opet prelijte sa malo smese od kisele vode. Izbockajte viljuškom na par mesta i pospite susamom. Gibanicupecite na 180°C oko 25 minuta.