Posna proja: Za ovaj recept neće vam biti potrebno više od 5 minuta, a ukus je čaroban

Jednostavan recept za posnu proju od kukuruznog brašna – brzo pripremljena, ukusna i idealna za doručak, užinu ili lagani obrok.
Brzinska proja na čaše Foto: Shutterstock

Osnovne informacije:

Vreme pripreme: 5 minuta

Vreme pečenja: 40 minuta

Količina: za 6-8 porcija

Složenost: lako

Posebno: posno, idealno za Uskršnji post ili lagani obrok

Sastojci

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 200 ml ulja
  • 500 ml kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike semenki po želji (susam, lan, suncokret) – opciono
Foto: Printskrin@Mikina Kuhinja/YouTube

Priprema

Pripremite suve sastojke:
U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Ukoliko koristite semenke, dodajte ih odmah.

Dodajte ulje:
Sipajte ulje u mešavinu suvih sastojaka i dobro promešajte da se sve sjedini.

Dodajte kiselu vodu:
Postepeno ulivajte kiselu vodu, mešajući dok smesa ne postane glatka i homogena.

Sipajte u kalupe:
Smjesu prelijte u silikonske kalupe za proju ili u jedan veći kalup za hleb.

Pecite:
Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40 minuta, dok proja ne dobije zlatno-smeđu koricu.

Foto: Shutterstock

Saveti za serviranje

Posna proja je odlična za doručak, užinu ili večeru.

Možete je jesti samu ili uz sezonske namaze, salate i variva.

Ako želite hrskavu koricu, pecite u većem kalupu i kratko pre nego što je izvadite, prelijte malo ulja po vrhu.