Osnovne informacije:
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme pečenja: 40 minuta
Količina: za 6-8 porcija
Složenost: lako
Posebno: posno, idealno za Uskršnji post ili lagani obrok
Sastojci
- 300 g kukuruznog brašna
- 100 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- 500 ml kisele vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike semenki po želji (susam, lan, suncokret) – opciono
Priprema
Pripremite suve sastojke:
U velikoj posudi pomešajte kukuruzno i pšenično brašno, prašak za pecivo i so. Ukoliko koristite semenke, dodajte ih odmah.
Dodajte ulje:
Sipajte ulje u mešavinu suvih sastojaka i dobro promešajte da se sve sjedini.
Dodajte kiselu vodu:
Postepeno ulivajte kiselu vodu, mešajući dok smesa ne postane glatka i homogena.
Sipajte u kalupe:
Smjesu prelijte u silikonske kalupe za proju ili u jedan veći kalup za hleb.
Pecite:
Stavite kalup u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 40 minuta, dok proja ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Saveti za serviranje
Posna proja je odlična za doručak, užinu ili večeru.
Možete je jesti samu ili uz sezonske namaze, salate i variva.
Ako želite hrskavu koricu, pecite u većem kalupu i kratko pre nego što je izvadite, prelijte malo ulja po vrhu.