4 različita kremasta i sočna posna kolača od iste osnovne smese: Prave se začas, a gosti uvek traže parče više

Napravite 4 potpuno različitih kremastih posnih kolača na neverovatno lak i brz način
Foto: Profimedia

Pripremati posne kolače ponekad deluje kao izazov, ali zapravo može biti veoma jednostavno — posebno kada postoji jedna univerzalna smesa od koje možeš napraviti više potpuno različitih poslastica. 

Od jedne osnovne mase dobijaš čak četiri kremastih posnih kolača, a svaki ima svoju posebnu aromu i teksturu. Savršeni su za dane posta, slave ili iznenadne goste.

Osnovna posna smesa za sve kolače

Sastojci:

  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 50 ml biljnog ulja
  • 250 ml biljnog mleka (sojino, ovseno, bademovo…)
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • prstohvat soli

Priprema smese:

  1. Pomešaj brašno, šećer, prašak za pecivo, so i vanilu.
  2. Dodaj ulje i biljno mleko, pa dobro izmešaj da dobiješ glatku, tečnu smesu.
  3. Smesu podeli na onoliko delova koliko kolača želiš da napraviš.

Foto: Printscreen Youtube / One day One recipe

1. Kremasti i sočni čokoladni kolač

Dodatno:

  • 3 kašike kakao praha
  • 50 g posne tamne čokolade
Foto: Profimedia

Priprema:

  • U jedan deo osnovne smese dodaj kakao i promešaj.
  • Sipaj u pleh i peci na 180°C oko 20–25 minuta.
  • Kada se ohladi, preliti rastopljenom čokoladom.

2. Posni kolač sa voćem

Dodatno:

  • 100 g svežeg ili smrznutog voća po izboru
  • 1 kašika gustina
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Voće lagano umešaj u drugi deo smese, pospi gustinom.
  2. Peci 20–25 minuta.
  3. Po želji dodaj voćni sirup ili pospi šećerom u prahu.

3. Kolač sa orasima i karamelom

Dodatno:

  • 50 g seckanih oraha
  • posni karamel preliv (kupovni ili domaći)
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Orahe umešaj u treći deo smese.
  2. Peci 20–25 minuta.
  3. Po hlađenju obilno prelij karamelom.

 4. Kremasti bounty posni kolač

Dodatno:

  • 4 kašike kokosa
  • 3 kašike kokosovog mleka
  • posna čokolada za preliv
Foto: Printscreen Youtube / Emily's Kitchen

Priprema:

  1. U četvrti deo smese dodaj kokos i kokosovo mleko.
  2. Nek odstoji 5 minuta, zatim peci 20 minuta.
  3. Prelij rastopljenom posnom crnom ili belom čokoladom.