Posne kremaste mak kocke: Kolač koji je toliko ukusan da ćete ga praviti stalno

Posni kolač koji je tako dobar da niko neće provaliti da je reč o poslastici na biljnom mleku
Foto: Printscreen/YouTube

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Balkanska / Posna poslastica
  • Vreme pripreme: 45–60 minuta + vreme hlađenja
  • Broj porcija: oko 20–24 parčeta
  • Kalorije: oko 250–300 kcal po parčetu (zavisi od vrste mleka/margarina)
  • Težina pripreme: Srednje zahtevno

Sastojci

  • 1 pakovanje rozen kore

Za fil:

  • 800 ml posnog mleka (ili vode) + 200 ml posnog mleka ili vode (za razmućivanje pudinga)
  • 3 kesice pudinga sa ukusom bele čokolade
  • 250 g šećera
  • 200 g margarina
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 kašičica arome vanile
  • 100 g mlevenog maka

Za ganaš:

150 g crne čokolade
• 150 ml biljne slatke pavlake

Priprema

1. Puding:
• Razmuti puding u 200 ml hladnog posnog mleka.
• Ostatak mleka (800 ml) prokuvaj sa šećerom.
• Dodaj razmućeni puding i kuvaj dok se ne zgusne.
• Ohladi puding uz povremeno mešanje da se ne stvori korica.

2. Fil:
• Umuti margarin sa šećerom u prahu dok ne postane penast.
• Sve sjedini mikserom sa ohlađenim pudingom
• Dodaj aromu vanile i mleveni mak.

3. Slaganje kolača:
• Filuj sedam kora, ravnomerno raspoređujući krem.
• Na vrh stavi osmu koru.

4. Ganaš:
• Pomešaj čokoladu i slatku pavlaku pa mešaj na srednjoj temperaturi ringle dok se sve ne otopi i sjedini.
• Prelij kolač i ostavi da se stegne

(Autor: nespretna_domacica)