Kolač sa kafom i orasima: Poslastica kojoj niko ne može odoleti

Stara poslastica koja se pravi brzo i lako, a svi sastojci su tu da naprave savršen desert
Foto: Printscreen/YouTube

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: Balkanska kuhinja, domaći kolači
  • Vreme pripreme i izrade: oko 60–75 minuta (uključujući hlađenje, duže – 2–3 h da se stegne u frižideru)
  • Broj porcija: oko 12–16 kocki (u plehu 26×22 cm)
  • Kalorije: oko 330–380 kcal po porciji (u zavisnosti od veličine i količine oraha)
  • Težina pripreme: Srednja

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 140 g glatkog brašna
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 100 ml ulja
  • 120 ml mleka

Krema od kafe:

  • 1 l mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 6 kašika gustina (oko 70 g)
  • 150 g šećera
  • 2–3 kašike instant kafe (u granulama)
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca

Čokoladno-orašasta glazura:

  • 300 ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike kakaa
  • 4 kašike gustina
  • 60–70 g mlevenih oraha
  • 1 kašika maslaca

Priprema:

U posudi umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta. Dodajte mleko i ulje, pa lagano umešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C oko 20–25 minuta. Pečeni biskvit ostavite da se potpuno ohladi.

Za kremu odvojite oko 200 ml mleka i u toj količini razmutite puding i gustin. Ostatak mleka stavite na šporet, dodajte šećer, vanilin šećer i instant kafu, pa zagrevajte do vrenja. Kada provri, dodajte smjesu s pudingom i kuvajte uz stalno mešanje dok ne dobijete gustu, glatku kremu. Na kraju umešajte maslac.

Glazuru pripremite tako što ćete u šerpi na laganoj vatri umešati mleko, šećer, kakao i gustin dok ne dobijete sjajnu, gustu smesu. Sklonite s vatre, dodajte mlevene orahe i maslac, pa sve dobro promešajte.

Na ohlađeni biskvit rasporedite toplu kremu od kafe i poravnajte. Zatim preko kreme premažite čokoladno-orašastu glazuru. Ostavite kolač nekoliko sati u frižideru kako bi se lepo stegao, a zatim ga secite na kocke i poslužite.