Ovo je idealan recept za palačinke koje svima uspevaju: Jako je važno dodati ovaj sastojak pri kraju mešanja

Recept za savršene palačinke, korak po korak vodič sa trikovima kako da smesa bude idealne gustine, belanca pravilno umešana i dodavanje kipuće vode za mekane i sočne palačinke koje se neće lepiti.
Foto: Stil

Recept za savršene palačinke – po etapama

Da bi palačinke ispale savršene, iskusne domaćice na kraju u smesu dodaju šoljicu kipuće vode.

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 200 g brašna
  • 300 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • Prstohvat soli
  • 50 ml vode (po receptu dodati i malo kipuće vode)
  • Ulje za prženje
Testo za palačinke Foto: Shutterstock

Etapa 1: Priprema smese

Odvojite belanca od žumanca.

U većoj posudi pomešajte brašno, žumanca, mleko i 50 ml obične vode. Dobro umutite da ne ostanu grudvice.

Dodajte so i šećer i još jednom lagano promešajte.

Etapa 2: Priprema belanaca

Belanca umutite u čvrst sneg.

Pažljivo ih umešajte u prethodno pripremljenu smesu. Ovako ćete dobiti vazdušnije i mekše palačinke.

Testo za palačinke Foto: Shutterstock

Etapa 3: Finalni trik – dodavanje kipuće vode

Kada je smesa umućena, dodajte malo kipuće vode.

Promešajte lagano dok smesa ne dobije optimalnu gustinu. Ovaj korak sprečava da se palačinke lepe i daje im savršenu teksturu.

Etapa 4: Prženje

Zagrejte tiganj i dodajte malu količinu ulja.

Foto: Printscreen/YouTube

Sipajte smesu u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Palačinke servirajte po želji – sa džemom, medom, čokoladom ili voćem.