Recept za savršene palačinke – po etapama
Da bi palačinke ispale savršene, iskusne domaćice na kraju u smesu dodaju šoljicu kipuće vode.
Sastojci:
- 2 jajeta
- 200 g brašna
- 300 ml mleka
- 2 kašike šećera
- Prstohvat soli
- 50 ml vode (po receptu dodati i malo kipuće vode)
- Ulje za prženje
Etapa 1: Priprema smese
Odvojite belanca od žumanca.
U većoj posudi pomešajte brašno, žumanca, mleko i 50 ml obične vode. Dobro umutite da ne ostanu grudvice.
Dodajte so i šećer i još jednom lagano promešajte.
Etapa 2: Priprema belanaca
Belanca umutite u čvrst sneg.
Pažljivo ih umešajte u prethodno pripremljenu smesu. Ovako ćete dobiti vazdušnije i mekše palačinke.
Etapa 3: Finalni trik – dodavanje kipuće vode
Kada je smesa umućena, dodajte malo kipuće vode.
Promešajte lagano dok smesa ne dobije optimalnu gustinu. Ovaj korak sprečava da se palačinke lepe i daje im savršenu teksturu.
Etapa 4: Prženje
Zagrejte tiganj i dodajte malu količinu ulja.
Sipajte smesu u tiganj i pržite sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Palačinke servirajte po želji – sa džemom, medom, čokoladom ili voćem.