Domaći humus gotov za 15 minuta: Idealan dodatak predjelu na vašoj posnoj slavskoj trpezi

Zahvaljujući jednostavnoj pripremi i pristupačnim sastojcima, humus je postao omiljeni deo modernih i tradicionalnih trpeza, a idealan je i za posne slave
Foto: Shutterstock

Humus je jedan od najpopularnijih namazabliskoistočne kuhinje, poznat po svojoj svilenoj teksturi i bogatom ukusu susama, limuna i belog luka. Odličan je kao predjelo, prilog uz jela sa roštilja, ali i kao zdrav namaz uz hleb, povrće ili tortilje.

Osnovne informacije:

Količina: za 4 osobe
Vreme pripreme: 15 minuta
Vreme hlađenja: 20–30 minuta
Težina pripreme: laka
Kuhinja: bliskoistočna / mediteranska
Kalorije po porciji: oko 200–250 kcal

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 konzerva leblebija (oko 400 g)
    (ili 250 g suvih, potopljenih preko noći i skuvanih)
  • 3–4 kašike tahinija
  • Sok od ½ do 1 limuna
  • 1–2 čena belog luka
  • 2–4 kašike maslinovog ulja + još malo za serviranje
  • So po ukusu
  • Voda iz konzerve ili ledena voda – po potrebi

Dodatno za dekoraciju: aleva paprika, kumin, peršun ili nekoliko celih leblebija

Priprema:

1. Priprema leblebija

Ako koristite leblebije iz konzerve, procedite ih i isperite pod hladnom vodom.
Sačuvajte nekoliko kašika tečnosti iz konzerve koja će vam pomoći da dobijete glatku teksturu.

Ako koristite suve leblebije, potopite ih preko noći, zatim kuvajte oko sat vremena dok potpuno ne omekšaju. Sačuvajte deo vode u kojoj su se kuvale.

2. Blendiranje sastojaka

Foto: Shutterstock

U blender ubacite:

  • oceđene leblebije,
  • tahini,
  • limunov sok,
  • beli luk,
  • maslinovo ulje,
  • so.

Blendirajte dok se sastojci ne počnu sjedinjavati.

3. Postizanje kremaste smese

Nastavite blendiranje i dodajte kašiku po kašiku sačuvane vode (ili ledene vode) sve dok humus ne postane potpuno gladak i kremast.
Važno je blendirati dovoljno dugo – tako se dobija poznata svilenkasta tekstura.

4. Probajte i prilagodite ukus

Probajte humus pa po potrebi dodajte još limuna, soli, tahinija ili belog luka, u zavisnosti od toga da li volite kiselije, slađe ili intenzivnije ukuse.

5. Serviranje

Foto: Shuterstock

Prebacite humus u plitku činiju.
Kašikom napravite blagu udubinu u sredini, prelijte maslinovim uljem i pospite alevom paprikom, kuminom ili sveže seckanim peršunom.
Možete dodati i nekoliko celih leblebija kao dekoraciju.

Poslužite uz pita hleb, tost, krekere ili sveže povrće.

Saveti kuvara:

  • Za najkremastiji humus koristite ledenu vodu – čini teksturu prozračnijom.
  • Ako želite bogatiji ukus, dodajte još jednu kašiku tahinija.
  • Za svežiji i intenzivniji ukus, dodajte kašičicu mlevenog kumina.
  • Humus je najukusniji nakon što odstoji najmanje 30 minuta u frižideru.

Prijatno!