Slava je jedan od najlepših trenutaka u porodici, kada se okupljaju najbliži, a hrana igra važnu ulogu. Pored tradicionalnih jela, kremaste salate zauzimaju posebno mesto na slavskim trpezama jer su bogate, aromatične i brzo nestaju s tanjira.
Donosimo vam sedam jednostavnih i ukusnih predloga koje možete pripremiti za slavsku trpezu.
1. Ruska salata
Klasik koji nikad ne izlazi iz mode.
Sastojci: kuvani krompir, šargarepa, grašak, kuvano meso ili šunka, kiseli krastavčići, majonez i blago začinjena pavlaka.
Saveti: sve sastojke iseckajte na sitne kockice i nežno promešajte da salata ostane kremasta i sočna. Ukrasite crvenim paprikom ili listićima peršuna za vizuelni efekat.
2. Pileća salata sa majonezom
Bogata i zasitna, idealna za slavske goste.
Sastojci: kuvana pileća prsa, jabuka, celer, kuvan kukuruz, majonez i malo limunovog soka.
Saveti: jabuku ostavite da malo odstoji u limunovom soku kako ne bi potamnela, a piletinu sitno iscepkajte da salata dobije ujednačenu teksturu.
3. Tuna salata sa povrćem
Lagana, ali kremasta varijanta za ljubitelje ribe.
Sastojci: konzervisana tuna u maslinovom ulju, kuvano jaje, kuvani krompir, paprika, krastavci, majonez i pavlaka.
Saveti: koristite dobar kvalitet tune i dodajte kap sitno seckanog peršuna za svežinu.
4. Salata od pečenih paprika i sira
Kremasta, sa blago dimljenim ukusom.
Sastojci: pečene crvene paprike, feta ili kačkavalj, majonez, pavlaka i beli luk.
Saveti: paprike oljuštite i odvojite od semena, a beli luk dodajte po ukusu da salata ne bude prejaka, ali da dobije aromu.
5. Kremasta salata sa pečurkama
Savršena topla ili hladna salata koja se lako priprema.
Sastojci: šampinjoni, crni luk, kuvana jaja, majonez, pavlaka i malo maslinovog ulja.
Saveti: šampinjone propržite na laganoj vatri da izgube višak tečnosti, a zatim ih ohladite pre nego što ih pomešate s ostalim sastojcima.
6. Avokado salata sa piletinom
Modernija i lagana verzija kremaste salate.
Sastojci: zreli avokado, kuvana piletina, krastavci, kuvano jaje, majonez i limunov sok.
Saveti: avokado dodajte neposredno pre serviranja da ne potamni i nežno ga pomešajte s ostalim sastojcima.
7. Salata od cvekle i jabuke
Kombinacija slatko-kiselog sa kremastim preljevom.
Sastojci: kuvana ili pečena cvekla, jabuka, kuvano jaje, majonez, pavlaka i malo limunovog soka.
Saveti: cveklu iseckajte na kockice ili narendajte, a jabuku ubacite neposredno pre serviranja kako bi zadržala svežinu.
Saveti za savršenu kremastu salatu na slavi
Sastojke seckajte sitno kako bi salata bila ujednačene teksture.
Majonez i pavlaku dodajte postepeno, probajte i prilagodite ukus.
Salatu pripremite nekoliko sati ranije da se ukusi povežu, ali ne predugo kako povrće ne bi pustilo višak tečnosti.