Bakin griz kolač sa pomorandžom: Danima ostaje sočan i svež i vazdušast

Obavezno isprobajte griz kolač sa pomorandžom po ovom receptu, postaće vam omiljena zimska poslastica
Bakin recept za girz kolač sa pomorandžom koji danima ostaje svež Foto: Shutterstock

Ako tražite osvežavajući i sočan desert, griz kolač sa pomorandžom je pravi izbor! Mekani kolač bogat aromom pomorandže, sa laganom i vazdušastom teksturom, savršen je za popodnevnu kafu ili čaj. Ovaj recept je jednostavan, brz i pravi se od sastojaka koje uglavnom imate kod kuće. Preliv od soka pomorandže daje mu dodatnu sočnost i citrusni ukus koji oduševljava ukućane.

Sastojci za griz kolač sa pomorandžom

Za kolač:

  • 200 g griza
  • 100 g brašna
  • 150 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja
  • Rendana korica 1 pomorandže
  • (opciono: 1 kašika kokosovog brašna)

Za sirup:

  • Sok 2 velike pomorandže (oko 200 ml)
  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
Ostaje sve nekoliko dana Foto: Shutterstock

Kako napraviti griz kolač sa pomorandžom – korak po korak:

1. korak – Testo

U jednoj činiji pomešati suve sastojke: brašno, griz, šećer i prašak za pecivo.
U drugoj umutiti jaja, jogurt i ulje. Spojiti sve zajedno, dodati narendanu koricu pomorandže i kratko promešati.

2. korak – Pečenje

Smesu sipati u podmazan i pobrašnjen pleh.
Peći na 180°C oko 35–40 minuta, dok kolač ne porumeni.

3. korak – Sirup

Dok se kolač peče, skuvati sirup: voda + sok od pomorandže + šećer + vanilin šećer. Kuvati 5 minuta, dok se šećer potpuno ne rastopi.

4. korak – Prelivanje kolača

Vreo sirup preliti preko vrućeg kolača. Ostaviti da se potpuno ohladi kako bi upio sav preliv.

Kada se ohladi, lako se seče i ostaje sočan i naredna 2 dana!

Odlično ide uz kokos Foto: Shutterstock

Savet plus: 

Za još bolji ukus dodajte kašičicu meda u sirup ili ukrasite kolač kokosom nakon prelivanja.