Često možemo čuti kako su ugljeni hidrati loši i kako njihova konzumacija vodi do otpornosti na insulin i gojenja. Međutim, to nije istina.
Ugljeni hidrati su nužni za naše zdravlje, a ključ je u odabiru složenih izvora koji pružaju stabilnu i dugotrajnu energiju bez naglih skokova šećera u krvi. Nutricionistkinje Ejveri Zenker i Stejsi Gulbin otkrile su četiri vrste ugljenih hidrata koje posebno pomažu u održavanju ravnoteže šećera u krvi i smanjenju rizika od otpornosti na insulin.
Ovas
Uprkos raspravama na društvenim mrežama, nutricionisti naglašavaju da je zob ili ovas, odličan izbor. "Ovas je izvrstan izvor rastvorljivih vlakana, posebno beta-glukana, koji usporava apsorpciju ugljenih hidrata. Taj postepeni proces varenja pomaže održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi i može poboljšati osetljivost na insulin smanjenjem upale i podrškom zdravlju creva", kaže Ejveri Zenker za "SheFinds". Dodaje i da beta-glukan podstiče proizvodnju GLP-1 hormona, važnog za regulaciju apetita i šećera u krvi.
Mahunarke
Mahunarke, poput pasulja i sočiva, odličan su izvor ugljenih hidrata i vlakana. Stejsi Gulbin posebno ističe sočivo: "Mahunarke bogate vlaknima svestrane su i efikasne u snižavanju nivoa šećera u krvi". Naglašava da 100 grama kuvanog sočiva sadrži devet grama vlakana, skoro osam grama proteina i samo 116 kalorija. Redovna konzumacija mahunarki može pomoći u stabilizovanju glukoze nakon obroka i pružiti hranljivu alternativu životinjskim proteinima.
Urme
Iako prirodno vrlo slatke, urme mogu imati povoljan efekat na kontrolu šećera u krvi. "Urme sadrže vlakna, fitonutrijente, vitamine i minerale poput kalijuma. Pokazalo se da pomažu u snižavanju šećera u krvi i smanjenju rizičnih faktora poput visokog holesterola i triglicerida", navodi Ejveri Zenker. Zbog vlakana i postepene apsorpcije prirodnih šećera, urme imaju nizak do srednji glikemijski indeks i ne uzrokuju nagle skokove glukoze ako se jedu umereno.
Jabuke
Voće je prirodan izvor ugljenih hidrata, a jabuke se posebno ističu jer pomažu u kontroli šećera u krvi. Stejsi Gulbin ističe: "Voće je bogato hranljivim materijama, antioksidansima i vlaknima. Jabuke pokazuju potencijal u smanjenju šećera u krvi nakon obroka, naročito ako se pojedu pre jela." Jedna srednja jabuka sadrži oko 85 kalorija, dva grama vlakana i antioksidanse poput flavonola i antocijanidina koji deluju protivupalno.
Stil/Index.hr