Smokvica u pidžami: Recept za voćku obučenu u čokoladno odelo

Jer je smokva obučena prvo u čokoladni omotač, a zatim umotana u mekan i sočan patišpanj, što podseća na udobnu “odeću” — pidžamu. Tako dobijamo slatkiš koji je i vizuelno lep, i mekan, i pun ukusa
Najukusniji kolač sa smokvama Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • Sveže ili sušene smokve – koliko želiš, očišćene i blago zarezane da možeš puniti

Punjenje (opciono):

  • mleveni badem ili marcipan
  • parče mascarpone sira
  • sitno seckani orasi, kandirana kora narandže ili malo začina (karanfil, cimet)
  • Patišpanj (biskvitno testo) – tanko pečeno i isečeno u trake ili listove

Čokoladni preljev:

  • tamna (gorka) čokolada, otopljena na pari
  • po želji kap alkoholnog likera (rum, brendi) za aromu

Priprema:

Punjenje smokava:

Ako koristiš sušene smokve, napravi mali rez sa strane. U sredinu ubaci mleveni badem ili marcipan, dodaj i malo mascarpone sira, seckane orahe i kandiranu koru narandže po želji. Spoji smokvu da punjenje ostane unutra.

Foto: Shutterstock

Umoči u čokoladu:

Otopi tamnu čokoladu na pari, po želji dodaj kap likera radi arome. Svaku punjenu smokvu pažljivo umočite u toplu čokoladu da se lepo obloži. Stavi da se čokolada blago stegne.

Patišpanj omotač:

Pripremi tanke trake ili listove patišpanja. Umotaj svaku čokoladom obloženu smokvu u patišpanj, kao da je u “odeću”. Ako želiš, možeš patišpanj lagano premazati tankim slojem otopljene čokolade ili marmelade da bolje prione.

Foto: Shutterstock

Finalni dodir:

Po želji pospi smokvicu prah šećerom, mlevenim lešnicima ili dodatnim kandiranim korama pre nego što se čokolada potpuno stegne.