Domaće pekarske kifle mekane kao duša: Testo neverovatno vazdušasto i danima ostaju sveže
Donosimo vam recept jednog od najpoznatijih food blogera iz Bosne Hajrudina Šišića za najbolje pekarske kifle!
Izvor: Ivana Bogićević
Pekarske kifle uz recept pred vama vrlo lako možete napraviti i u svom domu, i baš niko neće moći da im odoli!
Potrebno je:
- 350g brašna
- 250ml mlijeka
- 1 pakovanje suhog kvasca
- 10g šećera
- 7g soli
- malo ulja za premazati kifle
Priprema:
U posudi umesite testo od brašna, šećera, soli i mleka u koje ste dodali kvasac ( da bi brže naraslo testo dodate kvasac u mleko i tako ga aktivirate).
Dovoljno je samo da umesite svo brašno u testo, te pokrijete i sačekate 10-15 minuta.
Nakon tih 10-15 minuta rukama 2-3 minuta ponovo mesite testo kako bi razvili gluten. Testo će biti skroz glatko i mekano. Pokrijete folijom i ostavite da naraste najmanje sat vremena.
Nakon što je testo naraslo, premesite ga i izrežete na 7 ili 10 delova (zavisno koliko velike kifle želite). Svaki deo testa oblikujete u kuglice.
Kuglice testa oklagijom izvaljate tanko. Potom testo urolate u kiflu. Kifle prebacite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
Upalite rernu na 200°C. Premažite svaku kiflu sa malo ulja i ostavite da miruju 15-20 minuta.
Nakon mirovanja kifle pečete u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200°C.