Domaće pekarske kifle mekane kao duša: Testo neverovatno vazdušasto i danima ostaju sveže

Donosimo vam recept jednog od najpoznatijih food blogera iz Bosne Hajrudina Šišića za najbolje pekarske kifle!

Objavljeno: 15.03.2025. 08:57h 09:51h
Foto: Printscreen Instagram - harrycoop.er

⁣Pekarske kifle uz recept pred vama vrlo lako možete napraviti i u svom domu, i baš niko neće moći da im odoli!

Potrebno je:⁣

  • 350g brašna⁣
  • 250ml mlijeka ⁣
  • 1 pakovanje suhog kvasca⁣
  • 10g šećera⁣
  • 7g soli ⁣
  • malo ulja za premazati kifle⁣
FOTO: Printscreen Instagram - harrycoop.er
FOTO: Printscreen Instagram - harrycoop.er
FOTO: Printscreen Instagram - harrycoop.er
FOTO: Printscreen Instagram - harrycoop.er
FOTO: Printscreen Instagram - harrycoop.er

Priprema: ⁣

U posudi umesite testo od brašna, šećera, soli i mleka u koje ste dodali kvasac ( da bi brže naraslo testo dodate kvasac u mleko i tako ga aktivirate). ⁣

Dovoljno je samo da umesite svo brašno u testo, te pokrijete i sačekate 10-15 minuta.⁣

Nakon tih 10-15 minuta rukama 2-3 minuta ponovo mesite testo kako bi razvili gluten. Testo će biti skroz glatko i mekano. ⁣Pokrijete folijom i ostavite da naraste najmanje sat vremena. ⁣

Nakon što je testo naraslo, premesite ga i izrežete na 7 ili 10 delova (zavisno koliko velike kifle želite). Svaki deo testa oblikujete u kuglice. ⁣

Kuglice testa oklagijom izvaljate tanko. ⁣Potom testo urolate u kiflu. ⁣ Kifle prebacite na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. ⁣

Upalite rernu na 200°C.⁣ Premažite svaku kiflu sa malo ulja i ostavite da miruju 15-20 minuta.⁣

Nakon mirovanja kifle pečete u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200°C. ⁣