Ove 3 namirnice su smrt za želudac - tvrdi doktor: Mogu uzrokovati karcinom koji je u velikom porastu već godinama

Dr Ognjen Skrobić otkrio je koje 3 namirnice su smrt za želudac.

Objavljeno: 03.03.2025. 10:48h 10:51h
Foto: Printscreen Youtube - RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Doc. Dr Ognjen Skrobić govorio je za RTS Ordinaciju o problemima koji se najčešće javljau u želucu i jednjaku i objasnio na koji način treba reagovati.

- Gerb je skraćenica za gastroezofagealne refluksne bolesti ili, kako to ljudi vrlo često vole da kažu - refluks. Kiselina u želucu je normalna stvar, ali je problem kad počne da se vraća, a razlozi za to su brojni i ne samo to, nego generalno problem reflukasa je bilo koji sadržaj koji počinje da se vraća u jednjak i dovodi do pojave simptoma, odnosno do oštećenja jednjaka, to onda možemo smatrati refluksnom bolešću. - objasnio je doktor i dodao:

foto: Shutterstock

Hrana koja može dodatno pogoršati problem

- Brza hrana koju konzumiramo, koncentrovani šećeri, peciva, belo brašno koje je jako nekvalitetno i namirnice koje se od toga spremaju. Ali, uz to koja je vrsta hrane u pitanju, postoje dve bitne stvari - brzina kojom jedemo i količina hrane koju pojedemo.

- Ono što je opasnije za refluks jeste ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može da bude jako opasan i agresivan po jednjak. Kiselina koja se stalno vraća dovešće do upale jednjaka.

Takođe je otkrio sa aspekta stručnjaka koje su to stvari koje ljudi masovno rade, možda u neznanju, a one predstavljaju "smrt" za želudac. Da li je to kafa na prazan stomak, kasna večera, neredovni obroci...?

foto: Shuterstock

"Pa, kafa, zavisi koja, ako mene pitate. Dobar espreso bez mleka i šećera je sasvim ok, po meni. Imam kolege u inostranstvu koji to daju kao terapiju čak. Ali, ako generalno gledamo, količinski prekomerni obroci, kasni obroci i šećeri (konditorski proizvodi), to je nešto što uništava želudac. Ne smem da zaboravim ni namirnice koje sadrže visok nivo nitrogenima, kao što su mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi. To je nešto što potpuno treba eliminisati iz ishrane." Zaključio je Dr Ognjan Skrobić.

Opsanost od raka

Takođe, karcinom debelog creva, karcinom želuca i jednjaka, postali su nemerljivo učestaliji, a mortalitet kod ovih vrsta malignih oboljenja u našoj zemlji izuzetno je visok.

- Jedna vrsta sluzokože se menja drugom, koja je potpuno drugačija vrsta sluzokože nego na prirodnom jednjaku, a ta vrsta sluzokože je rezistentna na kiselinu i pacijenti prestaju da osećaju simptome. Onda, po pravilu imaju sekvencu da se jave jako kasno, jer nisu ni osećali simptome. Taj karcinom koji se javlja na bazi baretovog jednjaka je karcinom sa najvećim porastom incidence od svih solidnih tumora, sa preko 500 posto u poslednjih 30 godina, posebno u Americi i u Evropi je postao dominantan tip tumora jednjaka. Ništa se ne dešava preko noći, potrebne su godine da bi se ovaj karcinom razvio i zato je bitno otići na rutinske preglede, čak i ako ne osećate simptome. - objasnio je doktor.

Dakle zaključak je da je nepravilna ishrana zajednički imenilac za mnoge potencijalne problema i u krajnjoj instanci nastanak nekog oblika oboljenja digestivnog trakta.

Teolog Lazić bez razmišljanja odgonetnuo šta da radimo ako se omrsimo tokom posta