Još jedno srpsko jelo na listi najboljih na svetu: Poznati magazin uvrstio i ovu salatu u posebnoj kategoriji
Prestižni magazin uvrstio je i ovu srpsku salatu u posebnoj kategoriji najboljih jela sa paradajzom.
Izvor: Vukašin Ristić
Moravska salata se našla na listi 100 najboljih jela od paradajza, prema renomiranom magazinskom sajtu "Tejstatlas".
Pored jela od paradajza, Srbija se našla i na listi najboljih peciva, gde je počasno mesto zauzela i pazarska samsa. Takođe su se našle i neke naše torte u 100 najboljih u Evropi.
Naime, moravska salata se našla na 47. poziciji, nešto malo iznad polovine ocenjenih jela. Moravska salata je karakteristična za jug Srbije, odnosno deo oko Niša i Leskovca.
Pravi se od kombinacije praziluka, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli, ulja i naravno paradajza. Svi sastojci se dobro promešaju i dobro ohlade pre serviranja i jako je popularna tokom letnjih meseci, često ide kao prilog uz roštilj ili parče tvrdog sira i hleba.
Ovo je lista prvih 10:
- Pizza Napoletana (Italija)
- Pizza Margherita (Italija)
- Chancho en piedra (Čile)
- Buter chicken (Indija)
- Chilaquiles (Meksiko)
- Dakos (Grčka)
- Iskender kebap (Turska)
- Parmigiana alla napoletana (Italija)
- Hogao (Kolumbija)
- Shiro wat (Etiopija)
A ovde saznajte kako da je napravite:
Kako da napravite sos od pršute