Recept za domaći hleb Džejmija Olivera od samo 3 sastojka: Uz ovaj trik ne možete da omanete, a biće mekan kao duša
Kada se testo udvostruči, udarajte ga i mesite naizmenično da izbacite vazduh
Izvor: Milica Krajnović
Slavni britanski kuvar Džejmi Oliver podelio je recept za sve domaćice kako da u udobnosti sopstvenog doma naprave hleb po želji ukućana.
Sastojci:
- voda
- 7 grama suvog kvasca
- 1 kg oštrog brašna, plus dodatno za posuti po hlebu
Priprema:
U veću posudu izlijte 650 ml mlake vode, te dodajte kvasac i mešajte nekoliko minuta.
Sipajte veći deo brašna i pola kašike morske soli, a zatim mešajte viljuškom.
Čistim rukama napravite kuglu testa, dodajući brašna koliko vam je potrebno da se ruke ne lepe.
Prebacite testo na površinu posutu brašnom i nastavite da mesite 5 minuta ili dok ne dobijete svileno i elastično testo.
Testo oblikujte u grubu kuglu, stavite ga u posudu, pospite brašnom i pokrijte čistom, vlažnom krpom.
Ostavite da se diže oko sat, sat i po ili dok se udvostruči, a najbolje na toplom mestu.
Kada se testo udvostruči, udarajte ga i mesite naizmenično da izbacite vazduh.
Možete ga oblikovati prema potrebi i ostaviti da se diže ponovo, 30 minuta do sat vremena ili dok se još jednom ne udvostruči.
Zagrejte rernu na 180 Celzijusa, te ga pažljiivo stavite da se peče.
Pecite oko 35 minuta, ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Kada je gotov, ostavite da se ohladi.
Bonus video: