Salčići, stari recept iz Jugoslavije za najmekši kolač: Da vas želja mine na detinjstvo i srećna vremena

Miris salčića mnoge podseća na detinjstvo, ali da li ste ih ikada spremili svojoj deci ili unucima? Uradite to sada i to po ovom receptu

Objavljeno: 22.01.2025. 11:36h
Foto: Shutterstock

Sastojci za testo:

  • 1 kg brašna
  • 0,5 l mleka
  • 2 dl mineralne vode
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 300 g sala (može i margarin ili maslac)
    foto: Printscreen/youtube

Priprema: Zagrejte mleko. Odvojite malo i stavite kvasac da se aktivira. U ostatak mleka stavite mineralnu vodu, šećer, so, žumance i umućeno belance. Dodajte aktiviran kvasac i polako dodajte brašno dok ne dobijete mekano testo.

Ostavite testo da se udvostruči, razvaljajte ga i premažite mlevenim salom (ili margarinom ili maslacem). Preklopite testo kao lisnato i ostavite da miruje pola sata. Ponovite ovaj postupak još dva puta.

Razvaljajte testo, isecite na trokute, stavite marmeladu ili pekmez na svaki trougao, zarolajte u kifle i ostavite ih da narastu.

Pecite na 200°C dok ne porumene, a nakon pečenja pospite šećerom u prahu.

foto: Bakina kuhinja