Domaća čokoladna pogača mekana kao duša: Danima ostaje sveža, a preukusna i topla i hladna
Čokoladna pogača postala je veoma popularna na društvenim mrežama, a svako ko je probao ističe da je ukus neodoljiv!
Izvor: Ivana Bogićević
Ljubitelji čokolade obožavaće recept za pogaču koji je pred vama! Naime, ova poslastica nikoga ne ostavlja ravnodušnim, štaviše, sa stola nestaje začas! Dugo ostaje sveža i neverovatno je vazdušasta.
Sastojci:
Za testo:
- 3 kašike šećera
- 1 kesica suvog kvasca
- 1 čaša toplog mleka (200 ml)
- 1 čaša tople vode (200 ml)
- 1 šoljica ulja (100 ml)
- Belance (žumance ostaviti za premazivanje)
- 6 čaša brašna (koristite čašu od 200 ml)
- 1 kašičica soli
Za fil:
- Kremić od čokolade
- Mleveni orasi
Za premazivanje:
- Žumance
- 1 kašičica mleka
Priprema testa:
U činiju stavite šećer, suvi kvasac, toplo mleko i toplu vodu. Promešajte i ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne počne da peni.
Dodajte ulje, belance i so, pa postepeno umešajte brašno. Umesite mekano testo koje se ne lepi za ruke.
Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat.
Formiranje i punjenje:
Kada je testo naraslo, podelite ga na jednake loptice.
Svaku lopticu razvucite u oblik kruga. Na sredinu stavite kašičicu čokoladnog namaza i pospite mlevenim orasima.
Preklopite ivice testa preko fila i oblikujte kuglicu ili željeni oblik.
Premazivanje i pečenje:
Poređajte pripremljene kolačiće u pleh obložen papirom za pečenje.
U činijici pomešajte žumance i mleko, pa time premažite svaki kolačić.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C dok ne porumene (oko 20-25 minuta).
Ove čokoladnu pogaču možete servirati i toplu i hladnu, jednako je ukusna.