12 predloga jela za Svetog Jovana: Puna trpeza od predjela, preko sireva, salata, a tu nije pečenje

Puna trpeza preukusne domaće hrane, a nije u pitanju ona standardna

Objavljeno: 15.01.2025. 09:58h 10:06h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube

Sveti Jovan je slava koja okuplja porodicu i prijatelje, a domaćini se trude da trpeza bude bogata i raznovrsna, poštujući tradicionalne običaje.

Jelovnik za Svetog Jovana može sadržati posna ili mrsna jela, u zavisnosti od toga da li praznik pada u period posta. Ove godine je u ponedeljak, tako da je slava mrsna.

Predjela

1. Suvo meso i domaće kobasice

Dimljena pršuta, slanina i domaće kobasice, servirani uz domaći sir i kajmak.

foto: Shutterstock

2. Punjene pečurke (mrsne ili posne)

Pečurke punjene smesom od sira, pavlake i začina, ili, u posnoj verziji, humusom i sitno seckanim povrćem.

foto: Shutterstock

3. Pite i proje

Pita sa sirom, pita sa zeljem, posne projice sa paprikom i maslinama.

4. Hladne salate

Ruska salata mrsna i salata sa prazilukom i pavlakom.

Recept za salatu sa prazilukom i pavlakom

Sastojci:

  • 2 praziluka (beli i svetlozeleni deo)
  • 200 g kisele pavlake
  • 2 kašike majoneza (po želji)
  • 1 kašičica limunovog soka
  • So i biber po ukusu

Priprema:

Praziluk isecite na tanke kolutiće. Po želji, blanširajte ga kratko u ključaloj vodi i ohladite.

Pomešajte pavlaku, majonez, limunov sok, so i biber.

Prelijte dresing preko praziluka i dobro promešajte.

Ostavite salatu u frižideru 30 minuta pre serviranja.

5. Kisele salate

Turšija od paprike, krastavaca i karfiola, nezaobilazan dodatak za ovakve prilike.

foto: Shutterstock

Glavno jelo

7. Teleća čorbica

8. Sarma

Klasična sarma od kiselog kupusa punjena mešavinom mlevenog mesa i pirinča. Za posnu varijantu koristi se punjenje od pirinča, šargarepe i pečuraka.

9. Kuglice sa sirom i susamom

Recept za kuglice sa sirom i susamom

Sastojci:

  • 200 g krem sira
  • 100 g feta sira
  • 50 g parmezana (narendanog)
  • 100 g susama
  • So i biber po ukusu
  • Svež peršun ili vlašac za dekoraciju (po želji)

Priprema:

U posudi izmešajte krem sir, feta sir i parmezan dok ne dobijete glatku smesu. Po ukusu dodajte so i biber.

Oblikujte male kuglice veličine oraha.

Susam kratko propržite na suvom tiganju dok ne dobije zlatnu boju, pa ga prebacite na tanjir da se ohladi.

Svaku kuglicu uvaljajte u susam dok ne bude potpuno obložena.

Po želji, kuglice dekorišite sitno seckanim peršunom ili vlašcem.

Slažite ih na tanjir i čuvajte u frižideru do serviranja.

foto: preentscreen/Youtube

10. Segedinski gulaš gulaš

Blago začinjen paprikaš sa mesom, krompirom i domaćim knedlama od brašna.

Kolači

11. Rafaelo kuglice

Sastojci:

  • 200 g bele čokolade
  • 100 g margarina ili maslaca
  • 100 ml slatke pavlake
  • 150 g mlevenog keksa
  • 100 g kokosovog brašna (+ 50 g za valjanje)
  • 50 g blanširanih badema (za punjenje)

Priprema:

Na laganoj vatri zagrejte slatku pavlaku i dodajte izlomljenu belu čokoladu i margarin (ili maslac). Mešajte dok se ne sjedini.

Sklonite s vatre, dodajte mleveni keks i kokosovo brašno, pa promešajte dok ne dobijete glatku smesu.

Ostavite smesu u frižideru 1-2 sata da se stegne.

Kašičicom vadite smesu i oblikujte kuglice veličine oraha.

U sredinu svake kuglice stavite jedan blanširani badem. Kuglice uvaljajte u kokosovo brašno da budu ravnomerno obložene. Složite kuglice na tanjir i ostavite ih u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja.

foto: Letina kuhinja

Torta

12. Sarajevska torta bez pečenja

Ovaj jelovnik je prilagodljiv u zavisnosti od tradicije domaćina, a važan deo proslave je i zajednička molitva uz sveću i slavski kolač, što stvara poseban duh i atmosferu ovog svetog dana.