Preukusna
Slana pita koju rado pravi Sofija Loren: Ovo je jedno od omiljenih jela italijanske dive, kaže da je prosto obožava
Najlepše je da je jedete toplu u šolju hladnog jogurta
Objavljeno: 18.01.2025. 07:52h
Autor:
Autor:
Sastojci:
- 500 g heljdinih kora
- 200 g prosa
- 2 čena belog luka
- 2 kašike seckanog peršuna
- 1 kašičica mirođije
- 600 g blitve, spanaća ili koprive
- so
- suncokretovo ulje
Priprema:
1. Oprati proso u tri vode. Staviti u tri puta više vode s malo soli. Kuvati 15 minuta i ostaviti sa strane da se prohladi.
2. Za to vreme naseckati blitvu i lagano je prodinstati na tri kašike ulja. Blago posoliti, dodati beli luk, peršun, mirođiju, 1 dl vode i dinstati 5 minuta. Pomešati s prosom i masu dobro izjednačiti.
3. U jednoj čaši pomešati 3 kašike ulja sa 1 dl vode i time premazati svaku koru. Ravnomerno dodati fil, zamotati pitu i tako dok se sav fil ne potroši.
4. Peći 20 minuta na srednjoj temperaturi od 190 do 200 stepeni. Pečenu pitu poprskati s malo vode i pokriti krpom 5 minuta.
5. Može se služiti i hladna i topla.
Bonus video:
( N.B. )