Jednom kada probate ovu posnu štrudlu, više nikada nećete praviti mrsnu: Sočna je, bogatog ukusa, mekana i slatka
Posnoj, a bogatoj štrudli sa makom nije ravan ni jedan mrsni slatkiš
Objavljeno: 24.12.2024. 10:50h
Izvor: Milica Krajnović
Izvor: Milica Krajnović
Ova posna štrudla sa makom je možda i ukusnija od one mrsne. Puna je oraha, džema i maka, a sveža je i mekana čak i sutradan.
Sastojci:
Fil:
- 300ml. čaja od jagode
- 400gr. mlevenog maka
- 150-200gr. šećera
- 4 kašike džema
- 100gr. suvog grožđa
- 150gr. mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50-100ml. čaja ili otopljeni posni margarin.
Testo:
- 500gr. brašna
- 5 kašika šećera
- 15gr. kvasca
- 1 prašak za pecivo
- 125gr. posnog margarina + 50gr. za premazivanje
- 200ml. vode do 250ml.
- Kora od 1 limuna, prsohvat soli.
Priprema:
Napravite fil tako što ćete prvo da skuvate čaj od jagode. Zatim ćete izmešati mak, orahe, šećer i džem, pa dodati vreo čaj da popari mak. Kada sve to lepo izmeštate, napravite testo.
Testo pravite tako što ćete aktivirati kvasac sa vodom i šećerom. Izmešati brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, limunov sok, aktiviran kvasac i vodu. Kada lepo sve umesite, razvijte testo što tanje i bogato ga premažite filom. Stavite u mlaku ili hladnu rernu, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa.
Bonus video: