Zdrav i jednostavan obrok na tanjiru: Musaka od boranije koja osvaja na prvi zalogaj, a lako se sprema

U nastavku donosimo detaljan recept kako da ovo jelo pripremite lako i bez greške

Objavljeno: 19.12.2024. 18:12h 20:00h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube

Musaka od boranije je savršen izbor za sve one koji vole lagana, ali ukusna jela koja spajaju povrće i meso u savršenoj harmoniji. Ovaj recept je idealan za porodične ručkove jer kombinuje jednostavnost pripreme sa bogatim ukusom koji osvaja sva nepca. Osim što je izuzetno hranljiva, musaka od boranije je i sjajan način da se iskoristi sezonsko povrće i obogati jelovnik novim varijacijama tradicionalnih specijaliteta.

Sastojci:

  • 400 g boranije
  • 300 g svinjskog mlevenog mesa
  • 200 g junećeg mlevenog mesa
  • 1 šargarepa
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 kašika pavlake
  • 1/2 l mleka
  • 3 jajeta
  • 1 kašičica mlevene paprike
  • Malo ulja
  • So, biber
  • Mešavina začina

Priprema:

Prvi korak: Očistiti i sitno iseckati crni luk. U većoj šerpi, na malo ulja, propržiti luk i sitno seckanu ili rendanu šargarepu, a zatim dodati boraniju i sve pržiti desetak minuta.

Drugi korak: U proprženo povrće dodati mleveno svinjsko i juneće meso. Kratko pržiti, samo dok meso ne promeni boju, a zatim dodati so, biber i mešavinu začina.

Treći korak: Jelo dobro promešati da se sastojci dobro sjedine, pa sve izručiti u uljem podmazanu vatrostalnu činiju.

Četvrti korak: U posebnoj posudi umutiti 3 jajeta. U umućena jaja dodati mleko, kašičicu mlevene paprike i kašiku pavlake. Sve dobro umutiti i preliti boraniju.

Peti korak: Musaku preliti ostatkom mleka tako da boranija bude potpuno pokrivena. Peći u rerni na 200 °C oko 40 minuta.

Prijatno!