Brzi čokoladni kolač sa jabukama: Jednostavni sastojci, mekan i topi se pod rukom
Kolač je jednostavan za pripremu, a ukus čaroban
Autor:
Ovaj sočni i bogati čokoladni kolač sa jabukama savršen je spoj voćne svežine i čokoladne raskoši. Kombinacija jednostavnih sastojaka i brzih koraka čini ga idealnim izborom za svaku priliku. Bilo da želite da obradujete porodicu ili počastite goste, ovaj kolač će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci
Za koru:
- 5 jaja
- 180 g šećera
- 2 dl ulja
- 360 g brašna
- 30 g kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Malo ruma
Za fil:
- 3 veće jabuke
- 150 g šećera
- 1 dl vode
- 3 kašike ruma
- 200 g margarina
- 100 g čokolade
Za glazuru od čokolade:
- 100 g čokolade
- 50 g margarina
- 2 kašike ulja
Priprema
Kora:
U posudi za mešanje sjediniti jaja, šećer i vanilin šećer, pa dobro umutiti mikserom.
Zatim dodati ulje, kakao, malo ruma, mešavinu brašna i praška za pecivo, pa promešati.
Tepsiju veličine 20x30 cm nauljiti i posuti brašnom, pa sipati u nju pripremljenu smesu.
Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Ohlađenu koru poprečno preseći napola, pa jednu polovinu izmrviti.
Fil:
Jabuke oljuštiti i iseći na kockice. Zatim ih sjediniti sa vodom, rumom i šećerom, pa kuvati dok ne omekšaju.
Omekšale jabuke zajedno sa tečnošću u kojoj su se kuvale izmiksati.
Dok su još tople, dodati u njih otopljenu čokoladu i margarin. Na kraju dodati izmrvljenu polovinu kore i sve lepo promešati.
Finalni postupak:
Koru premazati pripremljenim filom i ostaviti u frižideru da se stegne.
Zatim preliti glazurom od čokolade: otopiti na pari čokoladu, margarin i ulje, pa preliti preko kolača.