Šnicle sa brokolijem u sosu od vinjaka: Recept koji je odneo prvo mesto u Jugoslaviji

Ovo ukusno i jednostavno jelo, koje spaja sočne svinjske šnicle, nežni brokoli i bogati sos sa notom vinjaka, osvojilo je simpatije žirija i postalo omiljen izbor mnogih domaćica

Objavljeno: 15.12.2024. 18:25h 18:43h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ivana Mitrović iz Niša osvojila je prestižnu nagradu u bivšoj Jugoslaviji na takmičenju za najbolji recept sa svinjskim mesom zahvaljujući svom kreativnom jelu – Šnicle sa brokolijem u sosu od vinjaka.

Sastojci:

  • 6 svinjskih šnicli
  • 400 g brokolija
  • 200 g kačkavalja
  • 1 kašika bibera
  • 400 ml mleka
  • 4 kašike vinjaka
  • 2 kašike gustina
  • ulje
  • so
foto: Shutterstock

Priprema:

Svinjske šnicle dobro izlupati. Posoliti ih i ispržiti na ulju sa obe strane.

Brokoli očistiti i odvojiti cvetove od korena. Cvetove skuvati u slanoj ključaloj vodi, pa ih ocediti.

U ulje na kome su se pržile šnicle sipati mleko i vinjak. Dobro promešati, te sos posoliti i pobiberiti.

U malo vode razmutiti gustin, pa ga sipati u sos. Sve dobro promešati, pa dodati 100 g rendanog kačkavalja. Kada sos dobije odgovarajuću gustinu, skloniti ga sa vatre.

U vatrostalnu činiju staviti kuvani brokoli, te ga preliti sosom. Preko toga naređati pržene šnicle. Preko mesa staviti ostatak rendanog kačkavalja.

Jelo peći u rerni oko 15 minuta na 250°C.

Prijatno!