Šnicle sa brokolijem u sosu od vinjaka: Recept koji je odneo prvo mesto u Jugoslaviji
Ovo ukusno i jednostavno jelo, koje spaja sočne svinjske šnicle, nežni brokoli i bogati sos sa notom vinjaka, osvojilo je simpatije žirija i postalo omiljen izbor mnogih domaćica
Autor:
Ivana Mitrović iz Niša osvojila je prestižnu nagradu u bivšoj Jugoslaviji na takmičenju za najbolji recept sa svinjskim mesom zahvaljujući svom kreativnom jelu – Šnicle sa brokolijem u sosu od vinjaka.
Sastojci:
- 6 svinjskih šnicli
- 400 g brokolija
- 200 g kačkavalja
- 1 kašika bibera
- 400 ml mleka
- 4 kašike vinjaka
- 2 kašike gustina
- ulje
- so
Priprema:
Svinjske šnicle dobro izlupati. Posoliti ih i ispržiti na ulju sa obe strane.
Brokoli očistiti i odvojiti cvetove od korena. Cvetove skuvati u slanoj ključaloj vodi, pa ih ocediti.
U ulje na kome su se pržile šnicle sipati mleko i vinjak. Dobro promešati, te sos posoliti i pobiberiti.
U malo vode razmutiti gustin, pa ga sipati u sos. Sve dobro promešati, pa dodati 100 g rendanog kačkavalja. Kada sos dobije odgovarajuću gustinu, skloniti ga sa vatre.
U vatrostalnu činiju staviti kuvani brokoli, te ga preliti sosom. Preko toga naređati pržene šnicle. Preko mesa staviti ostatak rendanog kačkavalja.
Jelo peći u rerni oko 15 minuta na 250°C.
Prijatno!