Najlakši recept za posni slavski kolač: Ako želite da bude mekan kao pamuk i sija kao sunce, uradite ovako
Donosimo vam najlakši recept za posni slavski kolač.
Izvor: Milka Đukić
Sastojci:
- brašno (tražite odgovarajuće za hleb)
- ulje
- so
- šećer
- kvasac
- voda
Priprema:
Odvojiti tri čaše mlake vode, kašičicu šećera, šoljicu ulja i parče kvasca (polovina pakovanja). Sve to pomešati i ostaviti da provri u jednoj posudi. Kada provri u tu smesu dodati kašičicu soli i početi sa dodavanje brašna. Zamesiti testo da bude mekano i lepljivo. Ostaviti ga zatim da odstoji i nadođe. Kada nadođe, izvaditi ga iz posude na brašnjavu površinu i dobro premesiti. Ostaviti testo ponovo da odmori. Kada naraste, premestiti ga u nauljenu, duboku šerpu za pečenje.
Pecite sve dok se ne uhvati kora, otpirlike sat vremena, zatim ga izvadite iz šerpe i pecite još minimum pola sata na ravnoj površini i umerenijoj temperaturi. Pečen je kada osetite da je dosta lakši nego kada ste ga izvadili iz šerpe. Ovako pečen hleb ostavite da odmori i dok je vruć premažite uljem za hrskavu koru.
Post je borba sa samim sobom