Ja sam kardiohirurg i ove 4 navike izbegavam u širokom luku: Uništavaju rad srca i zdravlje, a mnogi ih praktikuju

Kardiohirurg je otkrio koje navike uništavaju rad srca.

Objavljeno: 26.11.2024. 14:16h
Foto: Printscreen TikTok/drjeremylondon

Poznati kardiolog Džeremi London iz prve ruke vidi šta srčane bolesti, najveći uzročnik smrti u svetu, mogu da učine zdravlju čoveka.

Rekao je da ga je kardiotorakalni hirurg 25 godina naučio da ne puši, da ne koristi vodu za ispiranje usta na bazi alkohola, da ne konzumira prerađenu hranu ili pije alkohol .

"Tvoje telo, tvoja pravila, tvoj izbor", objavio je London u svom TikToku.

Cigare ili vejp

"Pušenje direktno povređuje sluznicu krvnih sudova, povećava šanse za aterosklerozu [otvrdnjavanje arterija] i začepljenja i izaziva rak", objasnio je London. "To je verovatno najgora stvar koju možete da uradite za sebe."

Procenjuje se da 28 miliona odraslih Amerikanaca puši cigarete, što je vodeći uzrok raka pluća širom sveta.

Nedavni izveštaj Američkog društva za borbu protiv raka okrivio je pušenje za 20% slučajeva raka u SAD i skoro 30% smrti od raka.

Koristite vodu za ispiranje usta na bazi alkohola

"Naš crevni mikrobiom – ili dobre bakterije u našim crevima – počinju u ustima, tako da ako ubijete ovu bakteriju, možete to da izbacite iz ravnoteže", rekao je London.

"I, zanimljivo, bakterije u ustima pomažu u proizvodnji azotnog oksida, koji pomaže u regulisanju i kontroli krvnog pritiska", nastavio je on.

foto: Shutterstock

"Ubijanjem ove bakterije, zapravo možete izazvati ili pogoršati hipertenziju ili visok krvni pritisak."

Naš crevni mikrobiom – kolekcija bakterija, virusa i gljivica u našem sistemu za varenje – pomaže u varenju, apsorpciji hranljivih materija i regulaciji imunog sistema. Poremećaj delikatne ravnoteže crevnih bakterija može dovesti do problema sa varenjem, disfunkcije štitne žlezde, stanja kože i može povećati rizik od hroničnih bolesti.

Konzumirate prerađenu hranu

"Vi ste ono što jedete – bukvalno, proteini, masti i ugljeni hidrati koje unosite daju energiju i gradivne blokove svakoj ćeliji u vašem telu. Razmislite o svom planu ishrane", preporučio je London.

Medicinski stručnjaci dugo su kritikovali ultra-prerađenu hranu jer je puna kalorija, šećera, masti i soli. Konzumiranje previše njih može povećati rizik od dijabetesa , raka , pa čak i rane smrti .

London je pokazao tipičnu kupovinu namirnica za svoju porodicu koja je uključivala govedinu hranjenu travom, piletinu, razno voće i povrće, jaja, ulje od avokada, pileću čorbu, orašaste plodove i maslinovo ulje.

Pijete alkohol

"Mrzim da vam kažem, ali čak i umerena upotreba alkohola je u pitanju. Zašto je to tako? Pa, kada pijemo alkohol, on se razlaže na acetaldehid i acetat", rekao je London.

"Acetaldehid je direktno toksičan za svaku ćeliju u telu, a acetat su samo prazne kalorije."

Nedavna istraživanja su tvrdila da nijedna količina alkohola nije dobra za vas , iako su neke studije reklamne antioksidativne i antiinflamatorne prednosti crvenog vina u umerenim količinama.

Nutricionista tvrdi da domaća hrana deluje blagotvornije na organizam iz ovog razloga