Grčki kolač od griza i pomorandže: Topi se u ustima koliko je sočan, a pravi se nikad lakše
Obavezno isprobajte ovu sočnu poslasticu koja osvaja izvanrednim ukusom svakog ko je proba!
Izvor: Ivana Bogićević
Grčki kolač od griza i pomorandže omiljena je poslastica mnogim sladokuscima, pravi se vrlo jednostavno i veoma je izdašan.
Za koru:
- 2 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g jogurta
- 100 ml soka od pomorandže
- 100 ml ulja
- 1 pomorandža (rendana kora)
- 1 prstohvat soli
- 1 kašičica arome vanile
- 200 g pšeničnog griza
- 150 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za sirup:
- 100 ml soka od pomorandže
- 100 g šećera
- 50 ml vode
Za preliv i dekoraciju:
- malo grčkog jogurta
- 1-2 kašike seckanih ili mlevenih pistaća
Priprema:
Mikserom penasto umutite jaja sa šećerom. Isključite mikser i dodajte sok, jogurt, ulje, aromu vanile, so i rendanu koru pomorandže. Promešajte a zatim dodajte i griz, brašno i prašak za pecivo.
Dobro promešajte i smesu za kolač sipajte u tepsiju dimenzije 30x20cm prethodno obložen pek papirom i ubacite u unapred zagrejanu rernu na 200 stepeni, po savetima recepti.com.
Pecite kolač oko 20-25 minuta, odnosno dok ne porumeni. Dok se kolač peče pripremite sirup. Sok od pomorandže, vodu i šećer stavite u šerpicu i kuvajte 10-15 minuta, odnosno dok ne postane lepljivo.
Prohlađen kolač izbockajte viljuškom i prelijte mlakim sirupom. Secite kolač na parčad i prelijte sa malo grčkog jogurta i pospite malo pistaća.