Tuski doručak otomanski vladara koji je svako jutro bio na njihovoj trpezi: Zbog njena su bili snažni i zdravi vekovima
Da li ste nekada probali jaja spremljena na turski način?
Izvor: Ivana Bogićević
Čuveni turski doručak „çılbır“ u 15. veku stizao je svako jutro na trpezu otomanski vladara, prema istorijskim izvorima. Poširana jaja poslužena u mešavini jogurta i belog luka svojevrsni su specijalitet koji očarava ukusom.
U jelo se tradicionano dodaje umereno ljut čili Aleppo, začin koji je dobio naziv po sirijskom gradu, gde se i najviše uzgajao. Poznat je i pod nazivima halaby papričica, pul biber i haleb biber. Ako nemate Aleppo, poslužiće i ljuta ili slatka mlevena paprika.
Sastojci:
- 200 g grčkog jogurta
- 1 češanj belog luka
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice maslaca
- 1 kašika maslinova ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 jaja
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- Kopar
Priprema:
Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko četiri cm i zagrejte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni beli luk. Promešajte. Kada se jogurt zagreje na telesnu temperaturu (proverite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu, piše punkufer.hr.
Zagrejte maslac i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i umešate ulje i mlevenu papriku. Ulijte sirće u vodu i pre nego što provri smanjite vatru. Jaja razbijte u zasebnim posudicama. Kašičicom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuvajte na umerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite šupljikavom kašikom.
Topli jogurt podelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i po želji ukrasite koprom.
Savet: Kako biste uspešno poširali jaja birajte što svežija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuvanja u vodi neće lepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće „zaplesati“ po posudi, a i lakše ćete tempirati vreme kuvanja jer će žumance biti tečno, a belance čvrsto.