10 namirnica bogatih kolagenom: Trebalo bi ih jesti bar jednom dnevno, jačaju kosti i pomažu da izgledamo mladoliko

Donosimo vam 10 namirnica bogatih kolagenom, koje bi trebalo jesti svaki dan.

Objavljeno: 16.11.2024. 13:33h
Foto: Shutterstock

Povećanje sadržaja kolagena u kosti dovodi do veće snage i fleksibilnosti, čime se povećava otpornost na prelome.

Kosti se sastoje od dinamičnog živog tkiva koje zahteva širok spektar hranljivih materija, a ne samo minerale kao što je kalcijum, za održavanje optimalnog zdravlja. Iako minerali imaju tendenciju da privlače svu pažnju kada su u pitanju kosti, smanjeni sadržaj kolagena je takođe važan faktor u osteoporozi i niskoj gustini kostiju.

foto: Profimedia

Kolagen je takođe odgovoran za mladolik izgled, a mi vam donosimo listu namirnica koje proizvode kolagen.

Losos

Prepun je minerala odgovornih za proizvodnju kolagena, kao što je cink. Takođe sadrži puno omega-3 masnih kiselina koje pomažu u održavanju vlažnosti kože.

Supa od kostiju

Ona zapravo ne podstiče proizvodnju kolagena nego sadrži bioaktivni oblik kolagena koji vaše telo može odmah da iskoristi. Supa od pilećih i ćurećih kostiju sadrži kolagen tipa II koji podržava zdravlje zglobova, a supa od goveđih kostiju sadrži kolegen tipa I koji održava zdravlje kože.

foto: Shutterstock

Jaja

Slično kao supa od kostiju, jaja takođe sadrže kolagen, u žumancima. U jajima ima i puno sumpora koji je važan za detoksikaciju jetre i proizvodnju kolagena. To omogućuje da toksini koji uništavaju kolagen budu uklonjeni iz tela.

Čia semenke

Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje su nužne za hidrataciju i obnavljanje ćelija kože, kako bi ona izgledala mladoliko i glatko.

Semenke bundeve

Bogate su cinkom i stoga, kao i losos, savršene za osobe kojima nedostaje kolagena. Pržene semenke su najbolje jer su bogatije hranljivim materijama od sirovih.

foto: Shutterstock

Agrumi

Velika količina vitamina C koju sadrže agrumi pomaže aminokiselinama u prozvodnji prolina, neesencijalne aminokiseline koja učestvuje u proizvodnji kolagena.

Zeleno povrće

Sadrži hlorofil, pigment koji povećava nivo prokolagena u koži. Hlorofil takođe štiti kožu od starenja jer ga telo koristi za borbu protiv slobodnih radikala i UV-zraka.

Bobičasto voće

Brusnice, kupine, jagode i maline sadrže elagičnu kiselinu koja pomaže u zaštiti kože od oštećenja izazvanih UV-zračenjem, izdravu količinu vitamina C.

foto: Shutterstock

Avokado

Vitamin E koji sadrži avokado pomaže u opadanju nivoa kolagena u telu. Avokado sadrži i korisne masnoće koje jačaju zdravlje kože i povećavaju proizvodnju kolagena.

Paradajz

Bogat je likopenom koji štiti kožu od UV zraka i podtiče sintezu kolagena. Pečeni paradajz sadrži visoku količinu likopena a sok od paradajza ga sadrži najviše.

Bonus video: Influenserka Bojana Mutić otkrila šta se krije iza blještavih profila i bloga