Sa kokosom, orasima, pistaćima, čokoladom: 6 najukusnijih baklava po bosanskim receptima
Baklava je uvek dobar izbor, a naročito kad je sa egzotičnim ukusima
Autor:
U Bosni, baklava je jedno od omiljenih i najtradicionalnijih slatkiša, a žene često priređuju različite vrste koje se prilagođavaju savremenim ukusima i inovacijama. Osim klasične baklave, koja je bogata orahima i sirupom, postoje mnoge varijante sa različitim punjenjima. Evo sedam vrsta baklave koje se često prave u Bosni:
1. Klasična baklava sa orasima
Ovo je najpoznatija vrsta baklave, koja se pravi sa tankim slojevima testa, punjena mlevenim orasima, prelivena bogatim šećernim sirupom. Ova baklava je omiljena na svim proslavama i slavljima, a njen bogat ukus je neprevaziđen.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu (ili domaće kore za baklavu)
- 300 g mlevenih oraha
- 200 g šećera
- 200 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Prvo pripremite sirup: U šerpi pomešajte 250 ml vode i 200 g šećera, stavite na vatru i kuvajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte vanilin šećer, promešajte i sklonite sa vatre da se ohladi.
Uklonite tanki sloj kvasnog testa i ravnomerno ga rasporedite po podmazanoj tepsiji. Posipajte malo mlevenih oraha.
Ponavljajte proces, stavljajući slojeve testa i oraha, dok ne potrošite sve sastojke.
Na kraju, prelijte baklavu otopljenim maslacem.
Ispecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatno smeđa.
Kada je baklava pečena, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da upije sirup i ohladi se.
Baklava sa kokosom
Ova varijanta baklave koristi kokos umesto oraha, a tekstura je blaža i laganija. Kokos daje posebnu aromu, a baklava sa kokosom je idealna za ljubitelje egzotičnih i osvežavajućih ukusa. Priprema se sa tankim slojevima testa i često se preliva sirupom sa dodatkom vanile ili rum-essence za još bogatiji miris.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu
- 200 g kokosa
- 150 g šećera
- 150 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
- 1 kašičica vanilin šećera
Priprema:
Pripremite sirup na isti način kao u receptu za klasičnu baklavu.
Pomešajte kokos i šećer. U tepsiji rasporedite kore, svaku premazujte sa rastopljenim maslacem. Na svaku drugu kore stavite malo kokos-mešavine.
Nastavite sa slaganje kore i kokosa dok ne potrošite sve sastojke.
Pecite baklavu na 180°C 30-40 minuta. Kada je pečena, prelijte je hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.
Baklava sa čokoladom
Čokolada i baklava čine savršen spoj u ovoj modernoj varijanti. Umesto klasičnih orašastih plodova, u ovu baklavu ide mlevena čokolada, ponekad u kombinaciji sa kesten-pireom ili mlevenim lešnicima, a rezultati su sočni i bogati. Čokolada može biti i u sirupu, što daje još intenzivniji ukus.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu
- 200 g crne čokolade
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
Priprema:
Prvo pripremite sirup kao u prethodnim receptima.
Istopite čokoladu na pari, a zatim pomešajte sa mlevenim orasima. U tepsiji stavite kore, premazujte ih maslacem, a između slojeva stavljajte mešavinu čokolade i oraha.
Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta. Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.
Baklava sa pistaćima
Pistaći su luksuzni sastojak koji se sve više koristi u modernim verzijama baklave. Pistaći se često kombinuju sa orasima ili se koriste samostalno za punjenje, čime baklava dobija bogat zeleni ton i jedinstven, orašast ukus. Ovaj tip baklave obavezno se preliva sa šerbetom od ruže, što joj daje sofisticiranost.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu
- 200 g pistaća
- 150 g mlevenih oraha
- 150 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
- 1 kašičica ružine vodice (opcionalno)
Priprema:
Pripremite sirup kao prethodno, dodajući ružinu vodicu za specifičan miris.
Pomešajte pistaće sa mlevenim orasima.
U tepsiji slažite kore, svaku premazujte maslacem, a između stavljajte mešavinu pistaća i oraha.
Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da upije sirup.
Baklava sa lešnicima
Ova varijanta koristi lešnike kao osnovnu orašastu komponentu. Lešnici daju baklavi bogat i intenzivan ukus, a mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa orasima. Baklava sa lešnicima je popularna i u zimskim mesecima, kada se često priređuje za prazničnu trpezu.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu
- 200 g mlevenih lešnika
- 150 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
Priprema:
Pripremite sirup kao u prethodnim receptima.
U tepsiji stavite kore, premazujte ih maslacem, a između stavljajte mlevene lešnike.
Pecite baklavu na 180°C 30-40 minuta.
Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.
Baklava sa džemom od šljiva
Ova verzija baklave uključuje džem od šljiva koji se koristi kao dodatak uz orahe, što čini baklavu sočnom i sladnjikavom. Džem može biti i od drugih vrsta voća, poput malina ili breskvi, što daje baklavi poseban, voćni karakter.
Sastojci:
- 500 g kvasnog testa za baklavu
- 200 g džema od šljiva
- 150 g oraha
- 150 g maslaca
- 250 ml vode
- 200 g šećera za sirup
Priprema:
Pripremite sirup kao u prethodnim receptima.
Pomešajte mlevene orahe sa džemom od šljiva.
Na svaku koru stavite džem-orahe i premazujte sa rastopljenim maslacem.
Pecite baklavu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.
Prelijte baklavu hladnim sirupom i ostavite da se ohladi.
Svaka od ovih baklava donosi svoj jedinstveni ukus i aromu, i bilo koja od njih bi bila savršen izbor za sve vrste porodičnih okupljanja i proslava u Bosni.
Pogledajte recept za džem od čvaraka