Brzi čokoladni kolač "5 kašika" sa višnjama: Neodoljivo sočan i ukusan, a na stolu za 25 minuta
Slatkiš koji se sprema začas, a još brže nestaje sa trpeze!
Izvor: Ivana Bogićević
Čokoladni kolač „5 kašika“ poznat je po svojoj jednostavnosti i lakoći pripreme, a naziv je dobio po tome što se svi glavni sastojci mere sa po pet kašika. Ova poslastica ne zahteva previše vremena, ni posebne veštine, te je idealanza one trenutke kada poželite slatko, a u žurbi ste.
Sastojci:
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
- 5 kašika mleka
- 5 kašika ulja
- 5 kašika kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 2 jaja
- 1 šolja očišćenih višanja (može svežih ili iz zamrzivača)
Za ganaš:
- čokolada (najbolje je da koristite onu sa 70% kakaa)
- slatka pavlaka
Priprema:
U većoj posudi pomešajte sve suve sastojke (brašno, šećer, kakao i prašak za pecivo). Dodajte mleko, ulje i jaja, pa sve dobro izmešajte dok smesa ne postane ujednačena.
Umešajte višnje u smesu, pažljivo da se ravnomerno rasporede.
Smesu izlijte u podmazan pleh i pecite na 180°C oko 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suva.
Potom napravite ganaš, prilijte poslasticu i spremna je za posluživanje.