Najmoćnija molitva Svetoj Petki za zdravlje, potomstvo, napredak i sreću u kući: Ovako je jedino ispravo da se izgovori

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 27. oktobra obeležavaju jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Prepodobnoj mati Paraskevi, u narodu poznatoj kao Sveta Petka.

Objavljeno: 27.10.2024. 07:52h
Foto: Printscreen/Instagram/Manastir Tumane

Sveta Petka jedna je od najcenjenijih svetiteljki i smatra se zaštitnicom žena. Smatra se da usliši molitvu svakog čoveka, samo ako zaista veruje u ono što izgovara, svaka reč mora biti iskrena. Sa druge strane, isto tako zna da uputi prekor osobi koja nema dobre namere. Za njeno ime se vezuju narazličitije neobjašnjive stvari, mnogi su svedočili kako ima je upravo ona promenila život.

Tropar, glas 4.

Zavolevši miran pustinjski život i pošavši dobrovoljno za Hristom, tvojim Ženikom, uzela si od svoje mladosti Njegov laki jaram, naoružavši se znamenjem krsta protiv duhovnih neprijatelja.

Isposničkim podvizima, postom, molitvama i suznim kapima ugasila si ugljevlje strasti, Paraskeva, dostojna pohvale, koja i sada sa mudrim devojkama stojiš pred Hristom u nebeskom dvorcu: moli se za nas koji poštujemo tvoju časnu uspomenu.

Kondak, glas 6.

Proslavimo svi pobožno najčasniju Paraskevu, svetu zaštitnicu u nevoljama, jer ona, ostavivši propadljivi život, primi večni, nepropadljivi. Zbog toga, po Božijoj zapovesti, nađe slavu i blagodat da čini čuda.

MOLITVA SVETOJ PETKI:

"Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas.

Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših. Slava si i pohvala Beogradu, gde čudotvorna voda tvoja privlači množine mnoge, kao negde Vitezda, i daje slepima vid, uzetim zdravlje, malaksalim snagu, i svima bodrost i radost, Hristova device, naša pomoćnice.

Budi i nadalje prestonome gradu srpskom, utvrdi ga u Pravoslavlju, pomozi vernima, podigni nedužne i tužne, u usnulim u Gospodu precima našim, braći i deci, izmoli večni pokoj i večno spasenje, sveta Petko, Božija Svetiteljko. Svima pomozi, pa i meni ne odmozi.

Dobre u dobru složi, i svako im dobro umnoži. Da se kroz tebe proslavi Bog u Trojici, u vekove vekova. Amin."

FOTO: Shutterstock
FOTO: Wikipedia
FOTO: Shutterstock
FOTO: Wikipedia/ Javno vlasništvo
FOTO: DE ROCKER / Alamy / Alamy / Profimedia

Sveta Petka ili Prepodobna mati Paraskeva je bila hrišćanska vizantijska podvižnica iz 11. veka. Dan njenog pomena — Petkovdan, obeležava se 27. oktobra, i šesta je slava po broju svečara u Srbiji. Ime „Petka” je direktan prevod njenog grčkog imena „Παρασκευή”.

Paraskeva je rođena u Epivatu, kod grada Kalikratije u Maloj Aziji, pri kraju desetog ili početkom 11. veka. Po predanju, Sveta Petka je mnoge godine provela u pustinji, u postu i molitvi i usamljeničkom životu. Predanje kaže da joj se u snu javio anđeo i uputio u otadžbinu da širi veru Hristovu. Zato se Sveta Petka na ikonama predstavlja u monaškoj odeći, sa krstom u ruci. Na njenom grobu već vekovima se događaju čuda.